Tegenwoordig is een online aanwezigheid van vitaal belang voor elke school. Het is
vrij simpel om een nieuwe website te laten maken met allerlei online tools. Tegelijkertijd worden er nu meer
fouten gemaakt dan ooit. Let erop dat je de juiste ontwerpprincipes toepast bij het laten maken van een nieuwe
schoolwebsite.
Volg best practices voor websitestructuur, zoals het mobiel responsief maken, gemakkelijk te navigeren en netjes georganiseerd met veel witruimte.
Concentreer je op leerlinggestuurde inhoud en bekijk deze regelmatig om ervoor te zorgen dat de informatie nauwkeurig en foutloos is.
Maak jouw schoolwebsite gemakkelijk vindbaar voor potentiële leerlingen met een aangepast domein en goede zoekmachineoptimalisatie (SEO).
Dit artikel is bedoeld voor scholen die de effectiviteit van hun website willen maximaliseren om potentiële leeringen online te informeren en te laten aanmelden.
Mobiele responsiviteit is van cruciaal belang voor een website om effectief te zijn. Leerlingen (en hun ouders) brengen elke dag meer dan vijf uur op hun mobiele telefoon door. Het behoeft geen betoog dat de mobiele website van jouw school een positieve gebruikerservaring moet bieden.
Als potentiële leerlingen met hun telefoon op de website van jouw school terechtkomen, maar het moeilijk vinden om de schoolsite te lezen of te navigeren is, dan zullen ze de website verlaten en mogelijk naar een concurrende school vertrekken. Bovendien heeft een negatieve mobiele gebruikerservaring invloed op de rangschikking van zoekmachines, waardoor het moeilijker wordt voor leerlingen om jouw school te vinden via een Google-zoekopdracht.
Je hebt een domeinnaam nodig die overeenkomt met de naam van jouw school. Daarnaast moet je de SEO (Search Engine Optimization) op orde hebben. Dit betekent dat je de juiste trefwoorden moet toevoegen aan alle pagina's van je schoolwebsite.
Als nieuwe potentiële leerlingen met jouw school in contact willen komen, laat ze dan niet zoeken naar hoe ze dat moeten doen. Plaats een contactknop direct bovenaan in het menu.
Dan Veltri, mede-oprichter en chief product officer van Weebly, adviseert om het
navigatiemenu te beperken tot vijf duidelijk gelabelde tabbladen. Niels Norman Group doet onderzoek naar de
meest effectieve websites. Zij zeggen dat het aantal menu-items niet uitmaakt, maar dat het belangrijker is om
een duidelijke omschrijving te geven aan een menu knop. Zorg dat de knop niet te algemeen is, want dan weet
men de content niet te vinden.
Beide adviezen zou ik ter harte nemen. Maak niet teveel menu-items en zorg dat ze duidelijk zijn omschreven. Hierdoor heb je het beste van beide adviezen toegepast op de website van jouw school.
Paul Bolls, universitair hoofddocent strategische communicatie aan de Missouri School of Journalism, zei dat lezers informatie in een context moeten kunnen plaatsen. Als een site te veel informatie heeft, overbelast het de geest, waardoor het de nieuwe informatie niet kan vasthouden. Zorg ervoor dat je een goede balans hebt tussen de tekst en afbeeldingen. Hierdoor krijg je een overzichtelijke en schone pagina.
Het spreekt voor zich dat verkeerde informatie leerlingen zal afschrikken, of het nu gaat om een verkeerd nummer, verouderde informatie of eenvoudige grammaticale fouten. Je moet niet alleen elke pagina proeflezen voordat deze live gaat, maar ook regelmatig elke pagina controleren, vooral nadat je ergens anders updates hebt aangebracht.
Uit een onderzoek van het digitale marketingbedrijf Akamai bleek dat 88,5% van de internetgebruikers een website verlaat als deze te langzaam laadt.
Zorg ervoor dat de website van jouw school soepel draait door de software up-to-date te houden, video's en afbeeldingen te optimaliseren voor snellere downloads en een websitehost te gebruiken die aan jouw bandbreedtevereisten kan voldoen.
Als websitebouwer gebruik ik de hosting van Webflow en zij maken gebruik van de servers van Amazon. Deze servers weten waar de leerling zit en zoekt de server die daar het dichts bij in de buurt zit. De website wordt volledig overgeschreven naar die server, waardoor de website sneller zal laden. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact met me op via hallo@robbertvanempel.nl.
Elke pagina op de website van jouw website moet de leerling verleiden om iets te doen. Met andere woorden, je moet ze een "Call to Action" (oproep tot een actie) geven. Deze pagina's moeten leerlingen aanmoedigen om een bepaalde actie te ondernemen, zoals jouw school bellen, zich aanmelden voor een proefles, aanmelden voor de open dag, een downloaden van een bestand of iets anders doen dat jouw schooldoelen ten goede komt. Geef ze een opvallende uitnodiging om actie te ondernemen: een knop, een link of een duidelijke titel. Zorg dat de belangrijkste actie direct te zien is bij als ze op je schoolwebsite komen.
Beperk het gebruik van lettertypen, kleuren en GIF's, die kunnen afleiden. Korte alinea's en opsommingstekens maken de informatie ook beter scanbaar en beter leesbaar. Ian Lurie, CEO van internetmarketingbedrijf Portent Inc., zegt dat alinea's korter moeten zijn dan zes regels.
Net zoals docenten van fysieke scholen een persoonlijke benadering hebben ten opzichte van leerlingen en ouders, zo moet de school ook online een persoonlijke benadering hebben. Hierdoor voelen leerlingen zich meer aangesproken, wat zal leiden tot een betere ervaring met je schoolwebsite.
Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.