Welke elementen moet je opnemen in de footer (dit is de voettekst van een website)?
Hoe kun je de footer georganiseerd en in lijn houden met de algehele esthetiek van jouw schoolsite zonder
opdringerig te zijn? Bekijk hier de tips voor het maken van een goede footer voor jouw de website voor jouw
school.
Ja, dit is een van de open deuren voor het maken van een nieuwe website, maar het is de moeite waard om het meteen te vermelden. Een eenvoudig ontwerp is belangrijk bij het werken met veel informatie, wat waarschijnlijk het geval zal zijn voor een footer voor een schoolwebsite. Houd het bij schone elementen, veel ruimte en organiseer doelbewust. Probeer rommel te vermijden en denk na over welke elementen in jouw footer zullen staan en waarom ze daar zouden moeten zijn. De grootte van de footer is vaak gerelateerd aan de hoeveelheid informatie en het aantal pagina's op de website van jouw school.
Twee van de belangrijkste links in de footer van een schoolwebsite gaan naar de pagina's 'Onze school' en 'Contact'. Leerlingen willen weten wie je bent en waar jouw school voor staat. Maak het gemakkelijk om die informatie te vinden. Velen zullen ook willen weten over jouw docententeam en hoe je ze kunt bereiken.
Hoewel je zou moeten linken naar een volledige contactpagina, is het ook goed om relevante contactgegevens in de footer op te nemen. Vermeld een telefoonnummer, e-mailadres en fysiek adres. (Bonuspunten krijg je voor het instellen van links zodat het automatisch belt, e-mailt of kaarten wanneer erop wordt geklikt.)
Overweeg meerdere kolommen (of rijen) met relevante informatie, zoals contact, links, lessen, sociale media en secties van jouw meest populaire pagina's. Plaats elke sectie onder een kop zodat elk element gemakkelijk te zien en te vinden is.
Deze kleine regel tekst kan een redder in nood zijn. Vergeet het niet. Hoewel de meeste scholen het als een enkele regel onder aan het scherm opnemen, kun je het zo ontwerpen dat het meer wordt geïntegreerd in de rest van de footer. Een copyrightvermelding kan worden geschreven of het kleine, ronde "c"-symbool bevatten. De tekst bevat vaak het jaar van uitgave en de naam van de school. Meerdere copyrightvermeldingen kunnen rekening houden met inhoud en ontwerp (voor schoolsites die gedeeltelijk door een derde partij zijn gemaakt.)
Zodra leerlingen en ouders naar jouw footer zijn genavigeerd, geef je ze iets te doen terwijl ze daar zijn. Voeg een vakje toe om ze zichzelf te laten aanmelden voor een nieuwsbrief. Vergeet de waarde van deze ruimte niet in termen van het converteren van klikken.
Informatie op footers zijn meestal klein ... erg klein. Dat maakt het nadenken over kleur, dikte en contrast tussen tekstelementen en achtergrond essentieel. Elk woord moet leesbaar zijn. Overweeg eenvoudige lettertypen (sans serifs met gemiddelde dikte zijn goed). Kies voor kleuren met een hoog contrast, zoals een lichte achtergrond met zwarte tekst of donkere achtergrond met witte tekst. Vermijd het gebruik van verschillende kleuren of sierlijke lettertypen.
De footer van de website mag er niet uitzien als een bijzaak. Het moet overeenkomen met het algemene ontwerpthema van jouw schoolwebsite. Kleuren, stijlen en grafische elementen moeten de algehele toon weerspiegelen. Maak niet de veelgemaakte fout om een "box"-footer toe te voegen die niet overeenkomt. Denk na over deze ruimte en hoe deze vanaf het begin van een project zal worden gebruikt om te voorkomen dat je laat in het ontwerpproces vast komt te zitten met een niet-overeenkomend element.
Footers bevatten van nature veel kleine items. Pas alleen op dat je dit niet te klein maakt. Tekst kan een paar punten kleiner zijn dan de grootte die wordt gebruikt voor het hoofdgedeelte van de website van jouw school. Pictogrammen of afbeeldingen moeten leesbaar zijn in het formaat dat je kiest. (Als je niet kunt zien wat het pictogram is, is het waarschijnlijk te klein.) Elementen moeten groot genoeg zijn om gemakkelijk te kunnen klikken of tikken. Als leerlingen geen toegang hebben tot de links omdat ze te klein of te dicht bij elkaar staan, werken ze niet zoals bedoeld.
Footers hebben vaak een plek waar weinig ruimte beschikbaar is, waardoor tussenruimte belangrijk is. Laat voldoende ruimte rond elementen in de footer en tussen tekstregels. Voldoende tussenruimte zorgt ervoor dat het gebied in de footer er niet krap of onuitnodigend uitziet. Het gaat ook een heel eind in de richting van klik- of tikvermogen. Aangezien veel (zo niet alle) items in de footer aan iets anders zijn gekoppeld, is dit een belangrijk aspect van de gebruikersfunctie. De hoeveelheid ruimte die je gebruikt, hoeft de afstand op de rest van de schoolsite niet perfect te weerspiegelen, hoewel dit wel kan.
Hoewel het gebruik van grafische elementen en headers een goed idee is, is er een grens tussen precies goed en te veel. Gebruik deze items spaarzaam en voor een heel specifiek doel. Vraag jezelf af waarom je een koptekst, pictogram of foto gebruikt. Als het antwoord is "omdat het er goed uitziet", heroverweeg het dan. Elk element moet een doel dienen. Dit zal je helpen bij het ontwerpen van een bruikbare footer die goed gebruik maakt van de beschikbare ruimte.
Heeft of je footer een footer nodig heeft. Overweeg een sub-footer voor extra gelaagdheid. De sub-footer kan een geweldige plek zijn om wat extra hiërarchie te creëren, dimensie toe te voegen aan de footer-ruimte als deze te compact is of gewoon ruimte te bieden voor goede inhoud. Gebruik dit gebied om onderscheidingen te markeren of een oproep tot actie in te voegen.
Wat is de grootste fout in de footer? Dat is wel dat alle links een onderstreep hebben. Er zijn nog steeds een groot aantal scholen op hun website met een streep onder elke link in de footer. Deze gedateerde techniek is niet geschikt voor een modern schoolwebsite.
Een footer kan veel zeggen over de website van jouw school. Het vertelt leerlingen en hun ouders waar jouw school voor staat en wat ze kunnen doen. Het toont ook subtiele dingen over jou als school, zoals aandacht voor details.
De footer is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Besteed er aandacht aan. Zorg ervoor dat je de juiste mix van informatie, ontwerpelementen en bruikbaarheid opneemt om het meeste uit de laagste ruimte van jouw schoolwebsite te halen.
Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.