13 tips voor het maken van een geweldige footer van de website van je school

Gemaakt
27 november 2022
Laatste update
8 juli 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Een van de belangrijkste dingen op jouw schoolwebsite is de footer, zegt websitebouwer Robbert van Empel. Het is misschien niet het gebied met het beste ontwerp of de meest indrukwekkende inhoud, maar het is een plek waar leerlingen en ouders vaak naar informatie zoeken. Het is dus van belang dat je dit gebied niet verwaarloost bij het bouwen van de nieuwe website voor jouw school.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Hoe maak je de beste footer voor je schoolwebsite?

Welke elementen moet je opnemen in de footer (dit is de voettekst van een website)? Hoe kun je de footer georganiseerd en in lijn houden met de algehele esthetiek van jouw schoolsite zonder opdringerig te zijn? Bekijk hier de tips voor het maken van een goede footer voor jouw de website voor jouw school.

1. Houd het ontwerp simpel

Ja, dit is een van de open deuren voor het maken van een nieuwe website, maar het is de moeite waard om het meteen te vermelden. Een eenvoudig ontwerp is belangrijk bij het werken met veel informatie, wat waarschijnlijk het geval zal zijn voor een footer voor een schoolwebsite. Houd het bij schone elementen, veel ruimte en organiseer doelbewust. Probeer rommel te vermijden en denk na over welke elementen in jouw footer zullen staan en waarom ze daar zouden moeten zijn. De grootte van de footer is vaak gerelateerd aan de hoeveelheid informatie en het aantal pagina's op de website van jouw school.

2. Link naar jouw informatie

Twee van de belangrijkste links in de footer van een schoolwebsite gaan naar de pagina's 'Onze school' en 'Contact'. Leerlingen willen weten wie je bent en waar jouw school voor staat. Maak het gemakkelijk om die informatie te vinden. Velen zullen ook willen weten over jouw docententeam en hoe je ze kunt bereiken.

3. Voeg basiscontactgegevens toe

Hoewel je zou moeten linken naar een volledige contactpagina, is het ook goed om relevante contactgegevens in de footer op te nemen. Vermeld een telefoonnummer, e-mailadres en fysiek adres. (Bonuspunten krijg je voor het instellen van links zodat het automatisch belt, e-mailt of kaarten wanneer erop wordt geklikt.)

4. Organiseer links en koppelingen

Overweeg meerdere kolommen (of rijen) met relevante informatie, zoals contact, links, lessen, sociale media en secties van jouw meest populaire pagina's. Plaats elke sectie onder een kop zodat elk element gemakkelijk te zien en te vinden is.

5. Voeg een copyrightkennisgeving toe

Deze kleine regel tekst kan een redder in nood zijn. Vergeet het niet. Hoewel de meeste scholen het als een enkele regel onder aan het scherm opnemen, kun je het zo ontwerpen dat het meer wordt geïntegreerd in de rest van de footer. Een copyrightvermelding kan worden geschreven of het kleine, ronde "c"-symbool bevatten. De tekst bevat vaak het jaar van uitgave en de naam van de school. Meerdere copyrightvermeldingen kunnen rekening houden met inhoud en ontwerp (voor schoolsites die gedeeltelijk door een derde partij zijn gemaakt.)

6. Voeg een "Call-to-action" toe

Zodra leerlingen en ouders naar jouw footer zijn genavigeerd, geef je ze iets te doen terwijl ze daar zijn. Voeg een vakje toe om ze zichzelf te laten aanmelden voor een nieuwsbrief. Vergeet de waarde van deze ruimte niet in termen van het converteren van klikken.

7. Houd rekening met contrast en leesbaarheid

Informatie op footers zijn meestal klein ... erg klein. Dat maakt het nadenken over kleur, dikte en contrast tussen tekstelementen en achtergrond essentieel. Elk woord moet leesbaar zijn. Overweeg eenvoudige lettertypen (sans serifs met gemiddelde dikte zijn goed). Kies voor kleuren met een hoog contrast, zoals een lichte achtergrond met zwarte tekst of donkere achtergrond met witte tekst. Vermijd het gebruik van verschillende kleuren of sierlijke lettertypen.

8. Behoud je ontwerpthema

De footer van de website mag er niet uitzien als een bijzaak. Het moet overeenkomen met het algemene ontwerpthema van jouw schoolwebsite. Kleuren, stijlen en grafische elementen moeten de algehele toon weerspiegelen. Maak niet de veelgemaakte fout om een "box"-footer toe te voegen die niet overeenkomt. Denk na over deze ruimte en hoe deze vanaf het begin van een project zal worden gebruikt om te voorkomen dat je laat in het ontwerpproces vast komt te zitten met een niet-overeenkomend element.

9. Denk klein (maar niet te klein)

Footers bevatten van nature veel kleine items. Pas alleen op dat je dit niet te klein maakt. Tekst kan een paar punten kleiner zijn dan de grootte die wordt gebruikt voor het hoofdgedeelte van de website van jouw school. Pictogrammen of afbeeldingen moeten leesbaar zijn in het formaat dat je kiest. (Als je niet kunt zien wat het pictogram is, is het waarschijnlijk te klein.) Elementen moeten groot genoeg zijn om gemakkelijk te kunnen klikken of tikken. Als leerlingen geen toegang hebben tot de links omdat ze te klein of te dicht bij elkaar staan, werken ze niet zoals bedoeld.

10. Gebruik veel ruimte

Footers hebben vaak een plek waar weinig ruimte beschikbaar is, waardoor tussenruimte belangrijk is. Laat voldoende ruimte rond elementen in de footer en tussen tekstregels. Voldoende tussenruimte zorgt ervoor dat het gebied in de footer er niet krap of onuitnodigend uitziet. Het gaat ook een heel eind in de richting van klik- of tikvermogen. Aangezien veel (zo niet alle) items in de footer aan iets anders zijn gekoppeld, is dit een belangrijk aspect van de gebruikersfunctie. De hoeveelheid ruimte die je gebruikt, hoeft de afstand op de rest van de schoolsite niet perfect te weerspiegelen, hoewel dit wel kan.

11. Pas op voor te veel objecten

Hoewel het gebruik van grafische elementen en headers een goed idee is, is er een grens tussen precies goed en te veel. Gebruik deze items spaarzaam en voor een heel specifiek doel. Vraag jezelf af waarom je een koptekst, pictogram of foto gebruikt. Als het antwoord is "omdat het er goed uitziet", heroverweeg het dan. Elk element moet een doel dienen. Dit zal je helpen bij het ontwerpen van een bruikbare footer die goed gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

12. Overweeg een sub-footer

Heeft of je footer een footer nodig heeft. Overweeg een sub-footer voor extra gelaagdheid. De sub-footer kan een geweldige plek zijn om wat extra hiërarchie te creëren, dimensie toe te voegen aan de footer-ruimte als deze te compact is of gewoon ruimte te bieden voor goede inhoud. Gebruik dit gebied om onderscheidingen te markeren of een oproep tot actie in te voegen.

13. Onderstreep niet al je links

Wat is de grootste fout in de footer? Dat is wel dat alle links een onderstreep hebben. Er zijn nog steeds een groot aantal scholen op hun website met een streep onder elke link in de footer. Deze gedateerde techniek is niet geschikt voor een modern schoolwebsite.

Kortom

Een footer kan veel zeggen over de website van jouw school. Het vertelt leerlingen en hun ouders waar jouw school voor staat en wat ze kunnen doen. Het toont ook subtiele dingen over jou als school, zoals aandacht voor details.

De footer is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Besteed er aandacht aan. Zorg ervoor dat je de juiste mix van informatie, ontwerpelementen en bruikbaarheid opneemt om het meeste uit de laagste ruimte van jouw schoolwebsite te halen.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.