3 dingen die je direct van de website van je school moet verwijderen

Gemaakt
23 december 2021
Laatste update
2 september 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Je hebt een nieuwe website voor je school laten bouwen of je wilt nog een nieuwe schoolwebsite laten maken. Wat moet je er dan niet opzetten of wat moet je direct verwijderen. Als websitebouwer geef ik je 3 tips voor de beste website voor jouw school.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

3 dingen die je direct van je schoolwebsite af moet halen

Alles kan op de website van je school gezet worden, maar helaas moet je dat niet doen. Er zijn 3 zaken die je nooit op je schoolwebsite moet zetten en in dit artikel vertel ik je waarom.

1. Vage koppen ... we zijn de beste, in wat?

De koppen op de homepage vertellen vaak niet wat je school doet. In plaats daarvan bieden ze een algemene verklaring over kwaliteit of waarde.

De eerste vraag van de leerling is dan: “ben ik op de juiste plek?” Een kop moet vragen beantwoorden door expliciet de onderscheidende kwaliteiten te vermelden.

Ironisch genoeg staat de informatie meestal wel op de website, maar dan onder de knop 'wat we doen'. Jammer dat de beste tekst, verborgen zit onder een knop waar weinig leerlingen op klikken.

Een website van een school.

Afbeelding: website van een middelbare school die het verkeerd doet.

Hier is een voorbeeld van hoe het niet moet 'Thuis in de toekomst'. Het is een vage omschrijving van de school en laat niet zien waarom de school uniek is.

Een website van een school.

Afbeelding: website van een middelbare school die het goed doet.

In de afbeelding hierboven zie je hoe het wel moet. Deze school laat direct zien wat hun onderscheid van andere scholen in de buurt.

Wat kun je doen om een betere kop te schrijven?

Meestal is de tekst onder de kop beter dan de kop. Draai het dus simpelweg om. Maak van de beschrijving de kop! Zorg dat je koptekst beschrijvend is, zodat elke leerling (en ouder) binnen een paar seconden weet wat jouw school uniek maakt.

Tip: doe de vijf seconden test

Laat de website van je school aan een vreemde zien. Tel vijf seconden en zet dan het scherm uit. Vraag nu aan diegene wat deze zichzelf herinnerd. Weten ze niet jouw school uniek maakt of erger nog, weten ze niet dat je een school bent, dan is je koptekst te vaag.

2. Iconen van je sociale media in de kop

Als je via sociale media leerlingen op de website van je school krijgt, dan is dat natuurlijk geweldig. Maar als leerlingen je schoolwebsite verlaten om naar je sociale netwerk te gaan, dan bereiken ze niet het doel dat je wilt dat ze bereiken. Sterker nog, het is onwaarschijnlijk dat ze terugkeren.

Een website van een school.

Afbeelding: een middelbare school die laat zien hoe het niet moet.

Dit is dezelfde middelbare school die hun koptekst op orde heeft. Helaas hebben ze sociale mediaknoppen in hun kop staan. Het zijn als het ware kleurrijke reclameborden die schreeuwen 'klik op mij'! Zodra de leerling op laten we zeggen Instagram klikt, zal deze niet meer terugkomen. Eerst zien ze de Instagram van de school, maar daarna zien ze bijvoorbeeld schattige filmjes en afbeeldingen van katten.

Wat kun je met sociale media doen?

Link voorzichtig naar sociale netwerken. Hier zijn een paar richtlijnen:

  • Voeg iconen voor sociale media toe aan de voettekst van jouw schoolwebsite

  • Verander de kleur van de iconen zodat ze niet zo visueel aanwezig zijn

  • Link alleen naar sociale netwerken waar je school echt actief is

3. Lange alinea's

Sommige leerlingen vinden het leuk om te lezen. Nagenoeg alle leerlingen scannen. Korte alinea's zijn een van de beste manieren om de geschreven tekst scanbaar te maken. Vergelijk deze twee pagina's.

Een website van een school.

Afbeelding: een schoolwebsite met lange alinea's.

De pagina met de kortere alinea's heeft veel meer kans om de leerlingen vast te houden op je schoolwebsite.

Een website van een school.

Afbeelding: een schoolwebsite met korte alinea's.

Hoe kort moeten alinea's zijn?

Schrijf nooit een alinea die langer is dan drie of vier regels. Voeg een andere opmaak toe om de tekst beter scanbaar te maken: opsommingstekens, vetgedrukt, interne links, enz.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.