4 stappen die je moet doorlopen voor een nieuwe schoolwebsite

Gemaakt
25 november 2022
Laatste update
8 juli 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
De meeste leerlingen en ouders verwachten jouw school op internet te kunnen vinden. Het hebben van een schoolwebsite is essentieel. Het is een goed idee om na te denken over wat je met de website van jouw school wilt bereiken voordat je er een laat maken. Lees hier de stappen van websitebouwer Robbert van Empel, die je als school moet doorlopen.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Hoe kun je het beste een nieuwe website voor jouw school wilt laten maken?

Voordat je een nieuwe website voor jouw school laat bouwen, is het goed om eerst onderzoek te doen naar hoe andere scholen (concurrenten) hun schoolwebsite hebben laten maken. Het kan je helpen een duidelijk beeld te krijgen wat het beste is voor jouw school en wat goed werkt.

Daarnaast heb ik hier 4 basisstappen die je moet doorlopen om een goed functionerende website voor jouw school te krijgen.

1. Registreer een domeinnaam

Een domeinnaam moet jouw school weerspiegelen, zodat leerlingen (en hun ouders) de schoolwebsite makkelijk weten te vinden in een zoekmachine. Leerlingen verwachten overigens dat de website vergelijkbaar is met de naam van de school. Probeer afkortingen dus te voorkomen, omdat intern de afkorting misschien wel bekend is, maar mensen buiten de school kennen deze afkortingen meestal niet.

Jouw domeinnaam wordt ook gebruikt voor de e-mailadressen. Hoewel je een gratis e-mailadres zoals hotmail kunt gebruiken, ziet het verzenden van e-mails vanaf een zakelijk adres er professioneler uit.

Om jouw domeinnaam te registreren, moet je een geaccrediteerde registrar zoeken en een vergoeding betalen. Probeer hierbij niet te besparen op kosten die sowieso al relatief laag zijn. Ga met partijen in zee die groot zijn en ook een grote support hebben. Problemen kun je hierdoor makkelijker laten oplossen dus de helpdesk. Mijn tip is om samen te werken met GoDaddy of Namecheap.

2. Zoek een webhostingbedrijf

Je moet een webhostingbedrijf vinden om jouw domeinnaam op internet te krijgen. De meeste grote internetproviders bieden webhostingservices aan. Ze kunnen je ook meerdere e-mailadressen geven.

Maandelijkse kosten voor webhosting variƫren, afhankelijk van hoe groot jouw website is en hoeveel bezoeken je krijgt. Mijn tip is om de website te laten hosten bij Webflow. Je krijgt hierbij een compleet beveiligingspakket en maakt gebruik van de servers van Amazon. Deze servers gaan nooit offline en zijn super snel.

3. Bereid je inhoud voor

Bedenk wat je wilt dat jouw leerlingen via de schoolwebsite kunnen doen. Dit zal je helpen te bepalen welke secties of pagina's je wilt opnemen op de website. Bedenk welke informatie de leerlingen willen hebben en zorg ervoor dat de site zo gestructureerd is dat ze gemakkelijk de dingen kunnen vinden en doen die ze nodig hebben.

Net zoals je een professional inhuurt om de schoolsite te ontwerpen, kun je ook overwegen een professional in te huren om de inhoud te schrijven en te structureren.

Een website die goed is ontworpen en gemakkelijk te gebruiken is voor leerlingen, zal ervoor zorgen dat de school opvalt. Als je relevante en geschikte inhoud en afbeeldingen hebt, kunnen leerlingen jouw lessen beter begrijpen en voelen ze zich op hun gemak bij het aanmelden voor jouw school.

4. Bouw je website

Je kunt je eigen website bouwen of je kunt deze door een professionele websitemaker laten bouwen. Websites moeten up-to-date worden gehouden, dus zorg ervoor dat je regelmatig onderhoud plant.

Het is een goed idee om iemand anders een website voor je te laten bouwen. Een professionele websitebouwer kan jouw site snel bouwen en begeleiding bieden bij succesvol webdesign. Het inhuren van een professional kan met name handig zijn als je aanmeldingen via de website wilt realiseren.

Je moet de website van je school zo ontwerpen dat deze gemakkelijk kan worden gebruikt op smartphones en andere mobiele apparaten. Als je de website optimaliseert voor mobiel gebruik, betekent dit dat het groeiende aantal mensen dat telefoons en tablets gebruikt om toegang te krijgen tot internet, de site ook onderweg kan gebruiken.

Handige tips voor het maken van een website

  • Denk na over wat jouw leerlingen willen weten, niet alleen wat je hen wilt vertellen.

  • Schakel professionals in om je te helpen. Een onprofessionele website kan leerlingen (en hun ouders) mogelijk afschrikken.

  • Werk jouw schoolwebsite regelmatig bij.

  • Zorg ervoor dat de contactgegevens van jouw school correct zijn en gemakkelijk te vinden zijn voor de leerlingen.

  • Promoot jouw website in het marketingmateriaal.

  • Ontdek hoe je de schoolsite gemakkelijk vindbaar kunt maken voor zoekmachines, zoals Google. Dit heet zoekmachine optimalisatie (SEO). Een webdeveloper kan je helpen met SEO voor je website.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.