5 inspiratiebronnen voor je nieuwe schoolwebsite

Gemaakt
9 augustus 2021
Laatste update
8 november 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Je moet een nieuwe schoolwebsite realsieren en wilt jezelf laten inspireren door de beste websites. Het lijkt logisch om dan naar andere schoolwebsites te kijken (en dat moet je ook zeker doen), maar het beste kun je kijken naar de meest vernieuwende websites op het internet. In deze blog van websitebouwer Robbert van Empel kun je de beste bronnen vinden.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Bekijk de beste inspiratiebronnen voor de nieuwe website van je school

Ik heb een databank met de beste inspiratie voor je het nieuwe ontwerp voor je schoolwebsite, waarmee je een overvloed aan ontwerpideeën krijgt. Of je nu een ervaren webdesigner bent of toevallig deze taak binnen je school hebt gekregen, het is moeilijk om de juiste webontwerpen te vinden ter inspiratie voor jouw school. Maar als je een paar betrouwbare bronnen hebt, dan kun je aan de behoeften van je school voldoen, terwijl jij wordt aangemoedigd om nieuwe ontwerpoplossingen te verkennen en ontwerptrends bij te houden..

1. Awwwards

Het gerespecteerde prijssysteem van Awwwards trekt inzendingen van de hoogste kwaliteit aan (dat wil zeggen, inzendingen die voortdurend de grenzen tussen kunst en webdesign verleggen).

De kwaliteit van de inspiratie weerspiegelt de kwaliteit van de jury, waaronder Webflow wiz, Timothy Noah en  Ryan Morrison. Awwwards heeft de hulp ingeroepen van enkele van de beste moderne webdesigners om de kwaliteit van elke inzending te beoordelen.

Waarom je naar Awwwards moet gaan voor inspiratie voor webdesign

Als je de Webbys (die een beetje breder van opzet zijn) buiten beschouwing laat, is Awwwards de gouden standaard als het gaat om het erkennen van het webontwerp van de hoogste kwaliteit. En daar zijn een paar redenen voor.

Stemming door deskundige jury

Hoewel de meeste inspiratiesites persoonlijke of nevenprojecten zijn, heeft Awwwards een jury van webexperts uitgekozen om te wegen op elke ingediende site. En ze beoordelen een site niet alleen op hoe 'mooi' deze is: in plaats daarvan houden ze rekening met het ontwerp, de bruikbaarheid, creativiteit en inhoud van elke site, geven ze elke dimensie een score en berekenen ze vervolgens een totaalscore. Ze leggen zelfs het scoresysteem uit.

Uitsplitsingen in detailpagina's

Maar de transparantie stopt niet bij het delen van hun scoresysteem. Ze geven de score van elk jurylid in alle vier de dimensies weer, direct op de detailpagina van de site (samen met de scores van reguliere communityleden).

Uitgebreide tagging

Ten slotte tagt Awwwards elke site met een groot aantal termen die verschillende elementen beschrijven, zoals gebruikte frameworks en platforms, dominante kleuren en branche-/verticale details.

2. Best Website Gallery

Een goede samengestelde galerij met premium webdesign-inspiratie, gerund door één man, David Hellmann. Hij begon dit persoonlijke project al in 2008 en hij gaat nog steeds door!

Best Website Gallery (of BWG) gebruikt een tagging-systeem zodat je snel sites kunt vinden op basis van hun stijl, ontwerpbenadering, functionaliteit en meer. En met meer dan 2.000 kwaliteitswebsites om door te nemen, is dit handig.

Waarom je naar BWG zou moeten gaan voor inspiratie voor website-ontwerp

Omdat BWG beschikt over een uitgebreide, hoogwaardige, samengestelde galerij, compleet met zoeken en een robuust tagging-systeem. Het is vooral goed voor:

Websites van designbureaus

Bureaus hebben de neiging om creatievelingen van het hoogste niveau aan te trekken, dus hun websites behoren vaak tot de beste van het beste op internet. Deze kunnen zeer inspirerend zijn voor de website van je eigen school.

Kleurinspiratie

BWG geeft je de mogelijkheid om sites op kleur te filteren, zodat je gemakkelijk een prachtig kleurenpalet kunt vinden met de merkkleuren van je school.

3. siteInspire

SiteInspire wordt gerund door Daniel Howells van Howells Studio en beschikt over een enorme bibliotheek met inspirerende websites die je eenvoudig kunt filteren met een uitgebreid tagging-systeem (zoals deze filter voor educatieve websites). Het gebruik van meerdere tags tegelijk kan het type webinspiratie dat je krijgt echt verfijnen, en diverse combinaties kunnen interessante resultaten opleveren.

Waarom je naar siteInspire moet gaan voor inspiratie voor website-ontwerp

Een elegant tagging-systeem helpt je om de juiste inspiratie in te voeren.

Op onderwerp gebaseerde inspiratie

Er zijn zoveel ontwerpen op internet, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wil je richting krijgen in deze wildernis? Dan zit je de onderwerptags van siteInspire op de juiste plek.

Op stijl gebaseerde navigatie

Soms ben je minder geïnteresseerd in educatieve ontwerpen en ben je meer geïnteresseerd in de algehele lay-out, of zelfs alleen in een specifiek ontwerppatroon.

Helaas is het zo dat wanneer je op andere inspiratiesites naar dingen als "ongewone navigatie" zoekt, zijn de resultaten meestal niet wat je zoekt. Gelukkig heeft siteInspire alleen daarvoor filters/tags en ze zijn geweldig voor het vinden van hypergerichte inspiratie.

4. Brutalist Websites

Dit is een beetje een vreemde eend, maar: in een ontwerpwereld die wordt gedomineerd door websites die vooral nieuwe gebruikers moeten aantrekken en meer geld moeten verdienen, kan de ruwe middelvinger die wordt opgestoken naar UX (wat staat voor gebruikerservaring) een verfrissende blik geven.

Je zult niet veel verfijnde interacties, liefdevol ingestelde typen of rigide harmonieuze rasters zien op Brutalist Websites. In plaats daarvan zie je rasters die op 16 manieren zijn verbroken, enorme koppen in oude "webveilige" lettertypen, bizarre cursorgebaseerde effecten die lijken te zijn ontworpen om een ​​website uit te wissen in plaats van te navigeren, en scroll-effecten die lijken te zijn ontworpen om de zintuigen te laten trippen.

Over het algemeen bieden de hier verzamelde sites een bijzondere blik op wat het web kan zijn als creativiteit zich niet bezig hoeft te houden met belangen. En hoewel Brutalist Websites zeker niet de enige manier is om dat thema te verkennen, is het een fijne plek om te beginnen.

Waarom je naar Brutalist Websites zou moeten gaan voor inspiratie voor website-ontwerp

Echte artistieke inspiratie

Het grootste deel van het web gaat niet over zelfexpressie. In plaats daarvan gaat het om groei: nieuwe lezers, nieuwe leerlingen, nieuwe klanten. Het zijn pop-ups, advertenties, overnames en gesponsorde inhoud.

Brutalist Websites gaat daarentegen over het openbreken van een ruimte waar ontwerpers kunnen doen wat ze willen, in plaats van wat ze zouden moeten. De hier gemaakte werken schuwen alle lijsten met optimalisatieadviezen en best practices.

Als je creatieve ontwerpers graag los ziet gaan en je geen zorgen hoeft te maken over het maken van de verkoop, dan is Brutalist Websites misschien iets voor jou om eens te kijken.

Rechtstreekse leuke ontwerpinspiratie

Het andere geweldige aan Brutalist Websites is hoe raar deze "ongepolijste" ontwerpen kunnen zijn. Het is gemakkelijk om verdwaald te raken in de sites die het beheert

Brutalist Websites is een site waar je voor verrassingen naar toe gaat. En een van die verrassingen is hoe dicht Brutalist Websites bij de rest van het internet kunnen zijn (je weet wel, de delen die niet tot de dood zijn geoptimaliseerd).

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.