5 tips voor een goed menu voor de website van jouw school

Gemaakt
16 november 2021
Laatste update
27 januari 2023
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Als je navigatiebalk de routekaart naar je schoolwebsite is, is het waarschijnlijk het beste om alles daar te laten zien, toch? Veel scholen gebruiken de "meer is meer"-benadering van het menu van de website van hun school. Websitebouwer Robbert van Empel zegt dat je dit niet moet doen. Lees hier hoe je het beste menu krijgt voor jouw school.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Hoe kun je het beste menu maken voor jouw schoolwebsite?

Een manier om de website van jouw school te verbeteren, is door simpelweg het aantal menu-items in jouw navigatie te tellen. Een goede vuistregel is om het tussen de drie en zes keuzes te houden. Dit is de reden waarom je dit moet doen:

  • Gebruikerservaring: een korte navigatiebalk is voor leerlingen (en hun ouders) gemakkelijker en sneller om door te lezen. Als ze door veel opties moeten jagen, is de kans groter dat ze jouw schoolwebsite verlaten.

  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): een kort, duidelijk menu maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om door jouw schoolsite te navigeren, deze te begrijpen en te indexeren.

  • Ontwerp: een korte navigatiebalk met één regel zorgt ervoor dat jouw website er scherp uitziet en is gemakkelijk te lezen voor leerlingen.

Tip 1: Beperk het aantal menu-opties

Laten we eens kijken naar dit voorbeeld, van een voorbeeldsite, Jimdo Café:

websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Afbeelding: heeft jouw schoolwebsite een overvolle navigatiebalk, zoals deze?

In het eerste voorbeeld zijn er 11 menu-items in de navigatiebalk. Als bezoeker is het moeilijk (om nog maar te zwijgen van behoorlijk saai) om ze allemaal door te bladeren als je waarschijnlijk alleen maar een kopje koffie wilt.

In het tweede voorbeeld is de navigatie gestroomlijnd op basis van de belangrijkste informatie waarnaar bezoekers waarschijnlijk op zoek zijn. Dit helpt de gebruikers en zorgt ervoor dat de website er ook veel schoner en overzichtelijker uitziet.

websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Afbeelding: een veel beter menu

Tip 2: Gebruik korte, beknopte namen voor je menu-items

Dit werkt misschien niet voor iedereen, maar als je navigatiebalk net iets boven de limiet staat, kan een paar simpele woorden samenvoegen helpen. Houd de woorden die u in uw menu gebruikt relevant, nauwkeurig en kort. Op die manier zullen zowel mensen als zoekmachines ze gemakkelijk begrijpen. Het is bijvoorbeeld beter om 'Contact' te zeggen in plaats van 'Neem contact met ons op', omdat het korter is en omdat het de standaardtaal is waarnaar leerlingen op zoek zijn wanneer ze een pagina scannen.

Tip 3: Maak categorieën en vervolgkeuzemenu's

Dit is een heel gemakkelijke manier om meer items in jouw navigatie te plaatsen zonder rommel. In het onderstaande voorbeeld hebben "Ontbijt" en "Koffie & Thee" niet echt een eigen ruimte nodig in de navigatie bovenaan. Ze zijn logisch genesteld onder 'Menu'. Je kunt van een gewone pagina een subpagina maken vanuit het menu Pagina's.

websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Afbeelding: sommige menu-items kunnen logischerwijs thuishoren in een vervolgkeuzemenu onder jouw hoofdpagina's.

Tip 4: Knippen, knippen, knippen!

Sommige pagina's zijn misschien helemaal niet nodig. In het Jimdo Café-voorbeeld hierboven heb je misschien geen aparte pagina voor Maps nodig (je zou die informatie op je contact-pagina kunnen opnemen). Hetzelfde geldt voor openingstijden - aangezien dat informatie is die de meeste mensen meteen willen vinden, kun je jouw openingstijden gewoon op jouw homepagina zetten of deze tekst aan de voettekst toevoegen.

websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Afbeelding: als je kritisch naar jouw navigatiebalk kijkt, vindt je mogelijk enkele pagina's die er niet echt hoeven te zijn. Je kunt er subpagina's van maken of hun informatie naar een andere pagina verplaatsen.

Tip 5: Verhoog conversies met een aangepaste call-to-action-knop

Je kunt ook jouw eigen call-to-action-knop, zoals 'Bel ons' of 'Meld je aan', aan de navigatiebalk toevoegen, zodat je de leerlingen gemakkelijk kunt leiden waar je ze wilt hebben.

Zie jouw call-to-action-knop als een "snelkoppeling" naar de bestemming van jouw keuze. Je kunt het gebruiken om meer leerlingen naar jouw Over-pagina te leiden, ze zichzelf te laten aanmelden of ze met één tik te laten bellen.

websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Afbeelding: Een call-to-action-knop toevoegen aan jouw navigatiemenu.

Als je de stroom en structuur van jouw schoolwebsite wilt verbeteren, leerlingen wilt helpen te vinden waarnaar ze op zoek zijn en jouw schoolsite er in het algemeen beter uit wilt laten zien, kunnen enkele eenvoudige aanpassingen aan jouw topnavigatie echt wonderen verrichten. Probeer het eens op jouw website!

Wil jij je school effectief promoten?

De meeste schoolleiders weten niet hoe ze hun school moeten promoten, daarom maak ik effectieve websites en sociale media, waardoor scholen meer leerlingen krijgen.

Ik wil je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt. Daarbij gaan we kijken of ik de meest geschikte persoon ben om je te helpen. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden.

Vind je dit interessant? Maak dan een gratis afspraak.