6 domste fouten die scholen maken bij het inhuren van een websitebouwer

Gemaakt
15 december 2021
Laatste update
7 augustus 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Dit artikel is bedoeld voor alle scholen die een nieuwe website willen laten bouwen. Het kan zijn dat jij de taak hebt gekregen om de beste website voor je school te laten maken, zodat je school meer aanmeldingen krijgt of de communicatie met de bestaande leerlingen en ouders verbeterd. In dit artikel help ik je als websitebouwer om de grootste fouten te voorkomen.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Waar moet je op letten bij het laten maken van je schoolwebsite?

Dit is een artikel dat de meeste andere website-ontwikkelaars waarschijnlijk niet willen dat je leest. De reden is dat de meeste andere website-ontwerpers zichzelf graag zien als almachtige tovenaars met magische krachten. En ze gebruiken ingewikkeld technisch jargon en terminologie om scholen te intimideren en te misleiden door te denken dat wat ze doen complexer is dan het is.

Dit bericht zal je als school helpen om het proces van het inhuren van een websitebouwer te ontrafelen en je laten zien waar je op moet letten bij het inhuren van een website-ontwerper. Dus, zonder verder oponthoud zijn hier de zes domste fouten.

Fout 1: te weinig betalen

Veel scholen denken in termen van geld besparen. Daarbij maakt men vaak de denkfout om een goedkope schoolwebsite te laten maken in bijvoorbeeld WordPress, Squarespace of Wix.

Je zou moeten denken in termen van wat de website voor je school oplevert. Krijg je meer aanmeldingen (en dus meer inkomsten door je schoolwebsite) of zorgt de website ervoor dat je minder personeelkosten hebt (bijvoorbeeld omdat er minder vragen binnen komen bij de conciërge of bij de administratie). Een goedkope website zorgt ervoor dat dit soort problemen niet goed worden opgelost, waardoor het jouw school uiteindelijk meer geld kost.

Daarnaast moet je nadenken over tijdskosten. Iedereen kent de uitspraak. Tijd is geld, maar wat betekent dit voor schoolwebsites? Om dit uit te beelden gebruik ik vaak de vergelijking met Ikea.

De reden dat ze zo weinig voor hun meubels kunnen vragen, is dat ze veel van het werk dat andere meubelfabrikanten zouden doen, effectief doorgeven aan hun klant.

Dus je moet bijvoorbeeld in het magazijn gaan snuffelen om het gewenste meubels te vinden, het vervoeren van de meubels moet je in je eigen auto doen en je zet uiteindelijk alles zelf in elkaar. Dit zijn dingen die andere meubelverkopers laten doen door hun werknemers en dat is de reden waarom Ikea zo goedkoop hun meubels kan aanbieden.

Ikea zoals een goedkope website.

Afbeelding: het zelf in elkaar zetten van meubels.

De waarheid is dat wanneer je Ikea-meubels in elkaar zet, je geen professionele meubelbouwer bent, en daarom zullen de kwaliteit en het resultaat niet zo goed zijn. En die metafoor is van toepassing op website-ontwerp. De meeste scholen zijn geen professionele digitale marketeers of ontwerpers of begrijpen geen gebruikerspersonages, of hoe ze meer leerlingen op hun website kunnen krijgen, of een van die dingen. En dus gebruik je niet alleen al je tijd om de website te bouwen, maar krijg je ook niet zo'n hoge kwaliteit als wanneer je iemand inhuurt die dat fulltime zou doen.

Fout 2: teveel betalen

Dit is precies het tegenovergestelde van fout 1. Laat ik beginnen met het onthullen van een klein geheimpje als het gaat om website-ontwerp. De meeste scholen denken: Oh, ik ga een professioneel websitebedrijf inhuren omdat ik een "echte schoolwebsite" wil, in tegenstelling tot een WordPress-website of iets anders. En wat de meeste scholen zich niet realiseren, is dat alle websites van hetzelfde zijn gemaakt.

Aan de voorkant is het allemaal alleen CSS, HTML en JavaScript, en ik bedoel, alle websites.

Als je naar apple.com, facebook.com, amazon.com, een willekeurige website op internet gaat, en je kijkt naar de broncode, dan is het alleen maar CSS en HTML. De HTML geeft het structuur, de CSS geeft het ontwerp en het JavaScript geeft het animatie en dat is alles.

Als we kijken naar een sjabloonsite van 50 euro, is deze van hetzelfde gemaakt als apple.com.

Dus als jouw school met een hoogwaardige lokale webontwerper werkt, is het niet alsof je voor iets anders betaalt. Je betaalt gewoon voor een versie van dezelfde kwaliteit. Iemand die beter weet te coderen, iemand die design beter begrijpt, hopelijk marketing voor je school beter beheerst, en dat is eigenlijk alles waarvoor je betaald.

Veel scholen denken dat ze voor hun website met een groot bureau moeten werken omdat ze het beter gaan doen. Dat gevoel wordt nog eens versterkt omdat ze op bezoek gaan bij het kantoor (in een mooie stad, waar mensen werken rondom een tafeltennistafel en waar ze plezier hebben).

Tafeltennistafel

Afbeelding: tafeltennissen in het kantoor.

En als je je afvraagt: "Wauw, ik vraag me af hoe ze het zich kunnen veroorloven om deze mooie kantoorruimte te hebben", nou, de prijs van je schoolwebsite gaat naar die dingen. En zoals het meestal werkt, wordt je gecontacteerd door een gelikte verkoper die je het idee zal verkopen om met hun bedrijf samen te werken.

Maar wat er dan meestal gebeurt, is dat je uiteindelijk werkt met een medewerker op junior-niveau die vrij nieuw is, en dat is echt je dagelijkse contactpersoon, de persoon met wie je tijdens het hele project te maken krijgt.

Een ding dat ik scholen zou adviseren als het gaat om het kiezen van een website voor hun school, is om je alleen op het resultaat te concentreren. Kijk naar hun portfolio, spreekt het je aan? Vertrouw op je eigen oordeel, want de mening van de expert is ook maar een mening. Vertrouw aan het eind van de dag gewoon op je eigen oordeel en laat je niet vertroebelen door de uitstraling van iemand die beweert een expert te zijn, want over het algemeen is het niet zo krachtig als je zou denken.

Fout 3: een ontwerper inhuren als websitebouwer

Wat bedoel ik daarmee? Als ik ontwerper zeg, bedoel ik iemand die strikt een kunstenaar is, of iemand die zich voornamelijk richt op grafisch ontwerp. Veel 'ontwerpers' maken zich alleen zorgen over de esthetiek van de site. Hoe het eruit ziet, of het uniek is, of dat het de laatste trends op het gebied van websiteontwerp volgt. Maar uiteindelijk begrijpen ze het niet echt als het gaat om wat het primaire doel van een website is.

Designers en kunstenaars

Afbeelding: kunstenaars zijn geen websitemakers.

Wat is het doel?

Welk doel heeft jouw school met het laten maken van een nieuwe website?

  • Is het om er mooi uit te zien? Niet echt nee. Het is niet het primaire doel.

  • Is het om de gebruikerservaring te verbeteren? Niet precies, nee, dat is niet het primaire doel.

  • Hoe zit het met het winnen van prijzen? Dat zeker niet.

Als je een school hebt, wil je meestal 2 dingen bereiken met de website. Informatie geven aan leerlingen en ouders aan de ene kant en nieuwe potentiële leerlingen werven aan de andere kant. Dan is het enige waar je echt een schoolwebsite op moet beoordelen: "krijgen we meer leerlingen door deze website?" en "Weten leerlingen en ouders de juiste informatie te vinden?"

Fout 4: je krijgt geen CMS

Wat is een CMS? CMS staat voor Content Management System. Het is in wezen een stukje software om jouw schoolwebsite te beheren. Je kunt makkelijk berichten plaatsen, zonder dat hele pagina's met code moet bewerken. Hierdoor kunnen de meeste mensen binnen je school (zonder gevaren) berichten plaatsen op de schoolwebsite.

Voordat je gaat samenwerken met een bedrijf dat voor je school een website gaat maken, vraag aan hun om het CMS te laten zien. Hierdoor krijg je een inzicht hoe makkelijk of moeilijk het systeem werkt en kun je beoordelen of de mensen binnen je school hiermee kunnen werken.

Uiteraard ga je nooit in zee met een bedrijf dat je geen CMS geeft. Het onderhoud wordt hierdoor praktisch onmogelijk voor je school en je bent dan genoodzaakt om veel geld uit te geven voor elke kleine wijziging van je website.

Fout 5: geen onderzoek doen naar het bedrijf

Je kunt heel eenvoudig onderzoeken of een bedrijf goed werk levert aan scholen (en of ze überhaupt ervaring hebben met maken van websites voor scholen). Zoek op LinkedIn of Google Reviews wat mensen zeggen over een bedrijf. Kijk naar de beoordelingen en vraag jezelf af of dit goed genoeg is om ze in te huren.

Het belangrijkste is 'vind je hun werk leuk?' Ik heb het hier eerder over gehad. Uiteindelijk krijg je een schoolwebsite die eruit ziet, zoals ze het laten zien in hun portfolio. Kijk dus goed naar het portfolio en kijk of hun websites ook geschikt zijn voor mobiele telefoons. Ongeveer de helft van de leerlingen bezoekt een schoolwebsite via hun mobiele telefoon, dus als er foutjes in de website zitten, haken ze af.

Fout 6: ze doen zelf niet wat ze claimen

Net zoals je een personal trainer met overgewicht of een magere chef-kok niet zou vertrouwen, zou je waarschijnlijk nooit een ontwerper met een lelijke website moeten vertrouwen of een SEO-specialist die niet goed scoort op Google. En daarmee bedoel ik, als iemand je het idee verkoopt om meer leerlingen op je website te krijgen, maar ze gebruiken een cold outreach (dit is bijvoorbeeld als ze je rechtstreekse e-mail sturen), dan doen ze zelf niet wat ze claimen.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.