7 tips voor de beste educatieve marketing in 2022

Gemaakt
3 maart 2022
Laatste update
7 maart 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Merk / branding
Samenvatting
Onderwijsmarketing omvat niet alleen reclame voor jouw school, maar ook cursussen, instructievideo's en artikelen waarmee je jezelf kenbaar maakt aan de wereld. Deze vorm van marketing wordt steeds belangrijker, omdat we door COVID-19 steeds meer digitaal onderwijs zijn gaan gebruiken voor afstandsonderwijs. In dit artikel leg ik je uit hoe welke marketingstrategieën je het beste kunt gebruiken.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Waarom heeft jouw school onderwijsmarketing nodig?

De onderwijssector heeft een enorme groei doorgemaakt dankzij de talrijke mogelijkheden die het internet en moderne technologieën in het algemeen bieden. Volgens onderzoek van Orbis zal de wereldwijde e-learningmarkt wereldwijd in 2022 meer dan $ 275 miljard waard zijn.

Traditionele onderwijsinstellingen, evenals particuliere ontwikkelaars, hebben tot nu toe meer dan 500.000 educatieve apps uitgebracht, waarvan er vele beschikbaar zijn in de App Store en Google Play. Naast educatieve apps is de e-learningmarkt ook verzadigd met online cursussen, video's, eBooks en websites, waardoor het voor nieuwe spelers erg moeilijk is om op te vallen.

Educatieve marketing moet niet worden verward met op educatie gebaseerde marketing, een specifieke marketingstrategie waarbij prospects worden opgeleid in plaats van ze te pitchen om vertrouwen op te bouwen. Aan de andere kant omvat onderwijsmarketing alle marketingactiviteiten in de onderwijssector, waaronder:

  • Schoolmarketing: Er was een tijd dat scholen geen marketing nodig hadden omdat ze alleen vertrouwden op hun reputatie en mond-tot-mondreclame. Die tijd is voor altijd voorbij omdat millennial-ouders meer technisch onderlegd zijn en internet gebruiken om hun besluitvorming te ondersteunen. Scholen die zichzelf niet actief op de markt brengen, zijn voorbestemd om genegeerd te worden door veel millennial-ouders die anders enorm geïnteresseerd zouden zijn in wat ze te bieden hebben.

  • Marketing voor hoger onderwijs: Onderwijsmarketing en hoger onderwijs zijn een match made in heaven. Hogescholen en universiteiten profiteren van marketing voor het hoger onderwijs omdat het hen helpt hun merk te verbeteren en de inschrijvingen te stimuleren. Studenten hebben er baat bij omdat marketing in het hoger onderwijs hen helpt de juiste keuze te maken bij het kiezen van hun opleidingstraject.

  • Digitale marketing voor de onderwijssector: in de digitale wereld van vandaag zijn traditionele marketingstrategieën niet langer geschikt om jongere doelgroepen te targeten. Onderwijsinstellingen moeten digitale kanalen omarmen als ze hun boodschap op een kosteneffectieve manier willen overbrengen op een groot publiek. Dergelijke kanalen omvatten e-mail, webcontent, sociale media, betaald zoeken en etc. Het is niet eenvoudig om deze en andere marketingkanalen te benutten, maar het potentieel om de omzet aanzienlijk te verhogen en de kosten per lead te verlagen is enorm, waardoor digitale marketing een belangrijke hoeksteen is van elke marketingstrategie voor het onderwijs.

  • Social-mediamarketing voor onderwijsinstellingen: zowel ouders als leerlingen brengen veel tijd door op sociale-mediasites, en onderwijsinstellingen moeten aanwezig zijn op sites zoals Facebook, Twitter en Instagram om met hen in contact te komen en meer te weten te komen over hun wensen en verwachtingen. Content die op sociale media wordt gepubliceerd, moet hapklare, boeiende en in lijn zijn met het imago dat de instelling probeert op te bouwen.

  • De promotie van educatieve apps: de huidige markt voor educatieve apps is zo competitief dat het niet langer voldoende is om alleen een geweldig product te hebben - je moet ook een geweldige educatieve marketingstrategie hebben die tot in de perfectie wordt uitgevoerd om de concurrentie voor te blijven.

De 7 beste onderwijsmarketingstrategieën in 2022

De beste marketingstrategieën voor het onderwijs in 2021 (ongeacht of ze worden gebruikt in marketing voor scholen of in marketing voor educatieve apps) profiteren van de enorme kansen die internet biedt.

Dat wil niet zeggen dat traditionele advertentiestrategieën, zoals billboards, flyers en brochures, gedrukte advertenties en persoonlijke ontmoetingen, geen plaats hebben in het digitale tijdperk, maar hun investeringsrendement maakt ze veel minder aantrekkelijk dan moderne digitale marketingstrategieën.

Laten we eens kijken naar deze zeven strategieën voor marketingeducatie in 2022.

1. Gebruik sociale-mediaplatforms om contact te maken met jouw publiek

Wereldwijd zijn er nu ongeveer 3,2 miljard gebruikers van sociale media, wat overeenkomt met ongeveer 42 procent van de bevolking. Sociale-mediaplatforms zoals Facebook, Twitter, Instagram en Reddit zijn het populairst onder millennials, gevolgd door Gen Z, Gen X en babyboomers.

Sinds hun vroege dagen zijn sociale-mediaplatforms op alle denkbare manieren volwassen geworden en bieden ze nu een groot aantal verschillende manieren waarop ze kunnen worden gebruikt in marketing voor het hoger onderwijs. Ongeacht op welk social-mediaplatform je jezelf zich richt, jouw doel moet altijd hetzelfde zijn: maak zinvolle verbindingen met jouw doelgroep door boeiende content te bieden.

Het is handig om een ​​social media marketing (SMM) persona te maken om jouw doelgroep te vertegenwoordigen. De marketingpersona moet informatie bevatten zoals leeftijd, geslacht, opleiding, doelen, uitdagingen en primaire waarden. Houd bij het beslissen welke inhoud je wilt maken altijd jouw social media-persona in gedachten, maar wees niet bang om te experimenteren.

Terwijl je jouw volgers op sociale media opbouwt, bereik je geleidelijk een positie waarin een enkel stuk content onmiddellijk miljoenen kan bereiken, zelfs als jouw werkelijke aantal volgers veel lager is. In tegenstelling tot andere marketingmethoden van scholen, kunt je met SMM precies zien wie jouw content deelt, waardoor je nuttige informatie krijgt die je kunt gebruiken om jouw promotie-inspanningen aan te passen.

2. Neem digitale advertenties op in jouw marketingbudget

Digitale reclame kan een zeer effectieve manier zijn om educatieve diensten op de markt te brengen, wat een van de redenen is waarom de wereldwijde uitgaven voor digitale advertenties in 2022 naar verwachting meer dan $ 375 miljard zullen bedragen.

Het grootste voordeel dat digitale advertenties bieden ten opzichte van traditionele advertenties, is nauwkeurige targeting op basis van demografie, intentie, betrokkenheidspatronen en andere dingen. Een marketingbureau voor hoger onderwijs dat marketing voor scholen doet, kan zich bijvoorbeeld alleen richten op afgestudeerde studenten die in een bepaald gebied wonen en in het verleden interesse hebben getoond in een bepaald product of bepaalde dienst. Dergelijke targeting kan een ongelooflijk positief effect hebben op de klikfrequentie van advertentiecampagnes en op alle andere belangrijke statistieken.

Enkele van de meest gebruikte digitale advertentiekanalen in 2021 zijn zoekmachineadvertenties, advertenties op sociale media, display- of banneradvertenties en videoadvertenties. Elk van deze kanalen heeft zijn voor- en nadelen, daarom raden advertentie-experts over het algemeen aan om een ​​mix van alle kanalen te gebruiken.

Ongeacht hoeveel je van je marketingbudget aan digitale advertenties besteedt, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk gegevens verzamelt, zodat je de effectiviteit ervan kunt controleren en weloverwogen beslissingen kunt nemen om deze te verbeteren.

3. Maak een mobielvriendelijke website met een geoptimaliseerde bestemmingspagina

Het is al enkele jaren geleden dat het aantal gebruikers van mobiel internet het aantal mensen heeft overschreden dat toegang heeft tot internet vanaf desktopcomputers en laptops. In 2021 zal het aantal smartphonegebruikers wereldwijd naar verwachting 2,87 miljard bereiken, wat betekent dat niemand die wil slagen in onderwijsmarketing het zich kan veroorloven geen mobielvriendelijke website te hebben met een geoptimaliseerde bestemmingspagina.

Om een ​​website mobielvriendelijk te maken, moet deze er goed uitzien en goed aanvoelen op mobiele apparaten, wat betekent dat alle links en navigatie-elementen gemakkelijk klikbaar moeten zijn, de site zelf responsief moet zijn en de laadtijd van de pagina niet langer mag zijn dan drie seconden (zo snel verwacht de helft van de online bevolking dat een website laadt).

In 2022 is het ook de moeite waard om AMP te gebruiken, een raamwerk voor webcomponenten en een technologie voor het publiceren van websites die is ontwikkeld door Google en die een eenvoudige manier biedt om webpagina's te maken die snel en soepel laden en waarbij de gebruikerservaring boven alles staat.

Zorg er in ieder geval voor dat de website van jouw school de mobielvriendelijke test van Google doorstaat, die tot doel heeft te bepalen hoe gemakkelijk een bezoeker jouw pagina op een mobiel apparaat kan gebruiken.

Voorbeeld afbeelding van www.robbertvanempel.nl

Afbeelding: mobielvriendelijkheids test voor www.robbertvanempel.nl.

Om het te gebruiken, voer je de URL van jouw website in en wacht je tot de tool klaar is met testen. Mobielvriendelijke test zal je vertellen of jouw website wel of niet mobielvriendelijk is, en het geeft je ook een gedetailleerd overzicht van alle problemen met het laden van pagina's die het is tegengekomen, zodat je deze kunt oplossen.

Het volgende probleem waarmee we in deze discussie worden geconfronteerd, is hoe we educatieve websites kunnen maken die prioriteit geven aan de gebruikerservaring. Dit hangt af van de behoeften van jouw gebruikers en het educatieve product dat je aanbiedt. Sommige delen zijn echter universeel, en dat betekent dat ze gemakkelijk te navigeren zijn en boeiende inhoud hebben. Je wilt dat mensen jouw website willen gebruiken, en dit zijn twee van de grootste factoren die ervoor zorgen dat mensen weg navigeren en nooit meer terugkomen.

Dit geldt met name wanneer je een website maakt voor onderwijsinstellingen. Maak alles gemakkelijk toegankelijk en zonder dat een gebruiker door verschillende menuniveaus hoeft te bladeren om te vinden wat hij zoekt. Je wilt ook een gestage stroom van content behouden waarvan jouw gebruikers (meestal leerlingen en ouders) profiteren en hen blijven bezoeken om te zien wat er nieuw is.

4. Moedig studenten aan om online beoordelingen achter te laten

Het is op dit moment een bekend feit dat 90 procent van de consumenten online beoordelingen leest voordat ze een bedrijf bezoeken of voor een dienst betalen. Daarom moeten online beoordelingen een integraal onderdeel zijn van alle marketingstrategieën voor het hoger onderwijs.

De beste manier om studenten aan te moedigen online beoordelingen achter te laten, is door het beoordelingsproces zo eenvoudig mogelijk te maken. Beter nog: maak het leuk! In plaats van studenten te dwingen kilometerslange formulieren in te vullen, kun je een op sterren gebaseerde beoordeling implementeren en verbale feedback volledig optioneel maken.

Als je een online review ontvangt, reageer dan zo snel mogelijk. Negeer negatieve beoordelingen niet, maar vermijd tegelijkertijd afwijzend te zijn. Je moet elke negatieve recensie die je ontvangt zien als een kans om potentiële leerlingen te laten zien hoe je omgaat met worstcasesituaties.

5. Maak boeiende video-content

Steeds meer marketeers zeggen dat video-content hen een geweldig rendement op hun investering oplevert, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Immers, 78 procent van de mensen kijkt wekelijks naar online video's en 55 procent bekijkt elke dag online video's, aldus HubSpot. Dat zijn veel potentiële kijkers die kunnen worden getarget door boeiende video-content te maken en deze online te publiceren.

Omdat educatieve inhoud een van de meest populaire soorten video-content is, hoeven marketingprofessionals in het onderwijs zelden ver te zoeken naar contentideeën. Ze kunnen bestaande lessen eenvoudig omzetten in vermakelijke video's en deze publiceren op toonaangevende platforms voor het delen van video's, zoals YouTube.

Video-content kan veel verschillende vormen hebben, waaronder schoolmerk- of evenementenvideo's, interviews met experts, educatieve of instructievideo's, uitlegvideo's, geanimeerde content, casestudy's en video's met getuigenissen van klanten, livevideo's en virtual reality-video's.

Wil je weten wat je publiek belangrijk vindt om te kijken? Hou dan goed de statistieken in de gaten, zoals kijktijd, gemiddelde weergaveduur, gemiddeld voltooiingspercentage, kijkersloyaliteit, opnieuw bekijken, klikfrequentie, betrokkenheid, groei van abonnees, piek live kijkers, en anderen.

6. Bevorder veiligheid

De COVID-19-crisis van 2020 en 2021 zal blijven weerklinken tot 2022 en waarschijnlijk in de nabije toekomst. Bij het ontwikkelen van een educatieve marketingstrategie voor dit tijdperk, biedt dit zowel nieuwe uitdagingen als kansen. De uitdagingen zullen komen van een toename van het aantal concurrenten dat online onderwijsruimten betreedt, wat zal worden gecompenseerd door meer ouders en leerlingen die op zoek zijn naar opties om thuis te leren.

Het bevorderen van de veiligheid en het gemak van thuis leren wordt een winnende strategie voor educatieve marketing. Laat jouw publiek weten wat de voordelen zijn van het gebruik van jouw service als onderdeel van hun onderwijsplan en hoe dit bijdraagt ​​aan de veiligheid van leerlingen of gezinnen. Websites en apps voor afstandsonderwijs zijn goed gepositioneerd om te profiteren van het moment, maar zelfs traditionele onderwijsinstellingen kunnen meedoen door hun thuisgebaseerde opties te promoten bij het vermarkten van onderwijsaanbiedingen in 2022.

Hoe meer je jezelf richt op het ontwikkelen van geweldige hulpmiddelen voor afstandsonderwijs voor leerlingen, hoe groter de kans is om het beste uit deze situatie te halen. Als je er nog geen hebt, ontwikkel dan educatieve apps om te profiteren van het extra gemak dat je overal en met een mobiel apparaat toegang hebt tot je content en lessen.

7. Maak educatieve apps

Hoewel het in een paar van de vorige punten is genoemd, zijn de voordelen van het hebben van een app in 2022 nog groter. Met de explosie van mensen die nu manieren zoeken om online te leren of toegang te krijgen tot educatief materiaal, is het hebben van een app een andere fantastische manier om zowel leerlingen aan te trekken als ook te behouden. In plaats van naar jouw website te moeten navigeren, is het hebben van een eenvoudige knop op hun startscherm waarop ze kunnen klikken en direct naar hun lessen kunnen gaan, een gemak dat niet mag worden onderschat.

Voor traditionele onderwijsinstellingen kunnen apps een geweldige manier zijn voor leerlingen om toegang te krijgen tot lesmateriaal, roosters, activiteiten en meer. Het kan leerlingen ook een manier bieden om eenvoudige problemen op te lossen of vragen te stellen zonder dat ze daarvoor naar school hoeven te komen.

Conclusie

Met de zeven onderwijsmarketingstrategieën die in dit artikel worden uitgelegd, zou je geen enkel probleem moeten hebben om jouw onderwijsservice of -product succesvol op de markt te brengen voor leerlingen en studenten van alle leeftijden. Goed afgeronde benaderingen van marketingeducatieprogramma's zullen profiteren van de meeste of al deze strategieën als onderdeel van hun educatieve marketingplan.

De uitdagingen van de huidige wereldwijde pandemie bieden ook kansen voor degenen die voorbereid zijn. Schoolmarketingstrategieën kunnen baat hebben bij een focus op veilig leren in hun marketingconsent. Educatieve websites en apps kunnen ook profiteren door zichzelf te presenteren als veilige alternatieven voor persoonlijk onderwijs.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig om de website voor mijn school te laten bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.