Heb je wel eens doe-het-zelf websitebouwers geprobeerd? Of misschien ben je naar de
neef van je neef gegaan die echt geweldig is in het bouwen van websites op WordPress? Heeft het averechts
gewerkt? Of overweegt je nu om WordPress als optie voor je nieuwe schoolwebsite?
WordPress is een gratis bron voor het maken van websites, die wordt gebruikt voor meer
dan 50 miljoen websites wereldwijd. Veel mensen vinden Wordpress geweldig, daarnaast lijkt het makkelijk in
gebruik en ziet een Wordpress website er professioneel uit, toch zijn er verschillende nadelen waar je als
school niet mee wilt dealen.
WordPress biedt plug-ins aan om de functionaliteit te vergroten. Hoewel het misschien een geweldige optie lijkt om de website van je school er beter en persoonlijker uit te laten zien, neem je bij elke plug-in die je installeert een risico.
Elke plug-in is gemaakt door een willekeurige aanbieder, wat betekent dat als de plug-in crasht, er niet veel (of geen) ondersteuningsopties zijn om je schoolwebsite weer naar behoren te laten functioneren. Omdat plug-ins door verschillende mensen worden gemaakt, is er ook geen garantie dat ze samenwerken. De ene kan prachtig werken op jouw site, maar het toevoegen van een andere kan leiden tot chaos.
WordPress heeft regelmatige software-updates om het platform goed te laten functioneren voor zijn gebruikers. Deze moeten over het algemeen vaak worden gedaan (soms elke maand). Het probleem met deze updates is dat ze problemen kunnen veroorzaken met het thema dat je op je site gebruikt of je plug-ins kunnen breken omdat de plug-ins niet langer compatibel zijn met de nieuwe updates. Hier wil je als school echt niet aan beginnen.
Zoekmachineoptimalisatie is niet onmogelijk met een WordPress-site, alleen moeilijker (vooral als je niet weet wat je doet). Er zijn veel plug-ins die kunnen helpen met SEO, maar nogmaals er zijn gevaren verbonden aan plug-ins. Dus als je niet kieskeurig bent, kun je een groter probleem krijgen. Veel factoren spelen een rol bij de rangschikking van zoekmachines, en als niet van al deze factoren bewust bent bij het bouwen van jouw schoolwebsite, kunt je een thema of plug-in kiezen die echt tegen je werkt.
De standaardinstelling voor een WordPress-website is om een onbeperkt aantal inlogpogingen toe te staan. Dit is gevaarlijk voor de veiligheid omdat een vervelende kleine bug zich kan vastklampen aan de website van je school en na genoeg pogingen zijn weg naar jouw pagina kan forceren. Zelfs als het niet binnen kan komen, kan het je server toch overbelasten door de kracht van de aanval.
WordPress is niet vatbaar voor alle malware op internet, maar het is bekend dat het beveiligingsproblemen heeft:
De backdoor-methode is wanneer een hacker toegang krijgt tot jouw schoolaccount via methoden zoals FTP, DFTP en WP-Admin. Deze aanval gebeurt meestal omdat je verouderde software hebt of een gat hebt in je beveiliging.
Bij een drive-by download komt de hacker langs en downloadt een payload naar jouw server, die je vertelt dat jouw schoolwebsite is geïnfecteerd en dat je hun antivirusprogramma moet installeren.
Farmaceutische hacks nemen de website van jouw school in beslag en maken je een distributeur van spam die probeert leerlingen en ouders naar een winkel te sturen die wordt beheerd door de hacker om inkomsten te genereren.
Hiermee wordt iedereen die probeert jouw schoolwebsite te bezoeken omgeleid naar een kwaadwillende website, (zoals een pornosite). Leerlingen denken misschien dat ze op je pagina met Groep-8 klikken en komen dan op een website met expliciete inhoud terecht.
Hoewel het fijn is om de mogelijkheid te hebben om je eigen schoolwebsite te maken, kan het ook gevaarlijk zijn als je niet alle voorzorgsmaatregelen weet die je moet nemen. Veel mensen gebruiken WordPress om hun website te maken, wat betekent dat al die mensen zeer gelijkaardige websites hebben (zowel de voor- als achterkant). Als je een bug (een beveiligingsfout) op één site kan vinden, is de kans groot dat dezelfde fout op honderden andere sites bestaat, waardoor ze nu allemaal kwetsbare doelen zijn.
WordPress doet zijn uiterste best, maar het is bekend dat het moeilijk is om soepel van scherm te wisselen tussen verschillende internetproviders, vensterformaten en apparaten. Het kan op de meeste apparaten de switch maken, maar af en toe zal een leerling op de website van jouw school een scherm komen en niet begrijpen wat erop staat (omdat deze niet goed kan worden weergegeven).
Veel websitebouwers houden van WordPress omdat er super snel en met weinig moeite een website gemaakt kan worden voor iemand die niet weet hoe websites gemaakt moeten worden. Het enige probleem is dat als je niet oppast, je een schoolwebsite krijgt die er identiek uitziet als die van alle anderen. In plaats van er professioneel uit te zien, ziet jouw school er misschien uit als een smakeloze kopie.
Ik zeg niet dat je WordPress niet moet gebruiken. Ik geef je alleen een aantal redenen waarom ik dat niet doe. Als je van plan bent om WordPress voor de website van jouw school te gebruiken, zorg er dan voor dat je alle voorzorgsmaatregelen neemt die je kunt nemen. Zorg ervoor dat je website up-to-date is, veilig is en dat je regelmatig een back-up maakt.
Wil je niet werken met WordPress voor je schoolwebsite? Dan is wat mij betreft Webflow het beste alternatief. Het heeft geen updates nodig, het is altijd veilig en back-ups zijn niet nodig.
De meeste schoolleiders weten niet hoe ze hun school moeten promoten, daarom maak ik effectieve websites en sociale media, waardoor scholen meer leerlingen krijgen.
Ik wil je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt. Daarbij gaan we kijken of ik de meest geschikte persoon ben om je te helpen. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden.
Vind je dit interessant? Maak dan een gratis afspraak.