Jouw schoolwebsite is een uitstekende marketingkans. Volg deze 8 tips om er het beste
uit te halen.
Potentiële leerlingen zien op jouw schoolwebsite meestal als eerste de homepagina. Dit is dan ook het belangrijkste onderdeel van jouw website die goed webdesign behoeft. Zorg ervoor dat jouw homepagina antwoord geeft op de kritische vragen die nieuwe leerlingen (en hun ouders) zullen stellen, waaronder wie je bent, wat voor soort school je bent en wat ze op jouw website kunnen doen. Denk na over de indruk die je wilt maken en de boodschap die je wilt overbrengen aan jouw (potentiële) leerlingen. De truc is om jouw homepagina niet te overbelasten, wat voor leerlingen afleidend en verwarrend kan zijn. Beperk het tot niet meer dan 120 woorden per tekstonderdeel.
Vermijd het ontwerpen van pagina's voor een groot beeldscherm of pagina's die complexere functies gebruiken, zoals Flash. (Flash wordt niet ondersteund op Apple-apparaten.) Houd het simpel en overzichtelijk, zodat jouw schoolsite optimaal is voor elk apparaat dat leerlingen gebruiken.
Zorg ervoor dat jouw homepagina duidelijk de reguliere en bijzondere lessen weergeeft. De meeste scholen kunnen hiervan profiteren door professionele of video's op te nemen. Het is belangrijk dat de foto's of grafische afbeeldingen en beschrijvingen schoon, helder en passend zijn. Je kunt een geweldig site-ontwerp hebben, maar als de foto's er slecht uitzien, zullen jouw potentiële leerlingen wel twee keer nadenken om zichzelf aan te melden.
Leerlingen zijn vaak ongeduldig bij het browsen op websites, en langzame laadtijden kunnen bepalen of leerlingen bereid zijn om jouw lessen te bekijken of meer over jouw school willen weten. Zorg ervoor dat je regelmatig de prestaties van jouw schoolsite controleert door laadtijden, sitesnelheid, correcte opmaak en continuïteit met de tekst en afbeeldingen te controleren.
Bedenk dat leerlingen met bepaalde handicaps (zoals kleurenblindheid) jouw website zullen bezoeken en zorg in het ontwerp ervoor dat deze leerlingen ook jouw website kunnen bezoeken. Bedenk ook hoe leerlingen met tragere internetverbindingen de website van jouw school zullen zien en wat je kunt doen om hun ervaring te verbeteren.
Houd er rekening mee dat wanneer potentiële leerlingen jouw schoolwebsite bezoeken, ze doorgaans op zoek zijn naar specifieke informatie. Ze zullen zelden hele pagina's lezen en de meeste leerlingen zullen snel pagina's doorscannen. Een goed gestructureerde site die informatie op een geordende en georganiseerde manier presenteert, zal veel succesvoller zijn dan een die chaotisch lijkt of die niet intuïtief is gerangschikt.
Slecht geschreven inhoud kan er al snel voor zorgen dat een leerling jouw website verlaat. Negeer het belang van goed geschreven koppen niet; ze kunnen zeer krachtig zijn en kunnen het verschil betekenen tussen een leerling die de rest van de inhoud leest of ervoor kiest om jouw schoolsite te verlaten. Zorg ervoor dat de inhoud relevant blijft: vers en actueel materiaal zoals bijgewerkt lesaanbod, openingstijden en whitepapers houden leerlingen betrokken en actief.
SEO en SEM zijn zeer gespecialiseerde gebieden en vereisen een aanzienlijke tijdsinvestering om te leren. Maar SEO- en/of SEM-campagnes kunnen een groot voordeel zijn voor scholen en mogen daarom niet worden genegeerd. Er zijn letterlijk duizenden gekwalificeerde professionals die je hierbij kunnen helpen, en het goed uitvoeren van jouw SEO/SEM-strategie zal een enorme impact hebben op het succes van jouw schoolwebsite.
Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.