8 tips voor docenten voor het starten van een blog

Gemaakt
29 oktober 2021
Laatste update
30 juni 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Er zijn miljoenen leraren in de wereld. Als onderwijsprofessional is het starten van een blog op een website een geweldige manier om je gedachten en ideeën over lesgeven te delen. Als docent en websitebouwer leg ik uit hoe je hiermee kunt starten en hoe je de leerlingen op jouw school hiermee kunt helpen.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Hoe kun je als leraar het beste een website beginnen als je wilt bloggen?

Als leraar op school kun je met een blog een groot publiek bereiken of een klas faciliteren. Een lerarenblog is ook een geweldige manier om anderen jouw onderwijsstandpunt te laten zien en een gemeenschap te creëren die dol zijn op lesgeven en lesgeven.

Ik ben zelf docent sinds 2014 en heb blogs met succes gebruikt als hulpmiddel bij veel van de lessen. Met deze ervaring op zak, leek het me een goed idee om andere docenten uit te leggen hoe je een dergelijke blog het beste kunt starten.

Waarom zou je als docent starten met bloggen?

Laat je stem horen

Als docent heb je je eigen standpunt en een unieke benadering van lesgeven. Een blog geeft je een platform waar je deze gedachten, ideeën en kennis kunt delen met een publiek van leerlingen, studenten, ouders en andere gelijkgestemde individuen.

Verbeter je schrijfvaardigheden

Terwijl je andere blogs in jouw niche onderzoekt en leest en regelmatig stukken schrijft om op jouw blog te publiceren, zullen je jouw schrijfvaardigheden verbeteren.

Geld verdienen

Je kunt een goed inkomen verdienen met een lerarenblog. Het starten van een blog is een onderneming met een lage drempel en een laag risico. Hoe groter je aantal online volgers, hoe meer geld je kunt verdienen. Er zijn verschillende manieren om inkomsten te genereren met een blog. Ik zal in deze blog een aantal opties noemen.

Maak contact met andere docenten

Je docentenblog zal fungeren als een effectief hulpmiddel om je te helpen anderen gelijkgestemden te vinden. Je komt met hen in contact, zodat je een community van betrokken volgers kunt opbouwen.

Toon professionele expertise

Een blog is een perfect platform om jouw professionele expertise te laten zien. Met de juiste blogpromotiemethoden krijg je bekendheid en maakt je online contact met een enorm publiek.

Assisteren bij onderwijstaken met leerlingen

Met een blog kun je gemakkelijk lesmateriaal maken en die kennis op een handige manier delen met je leerlingen of studenten. Leerlingen en studenten kunnen op deze manier blijven leren, zelfs als ze niet in de klas zijn.

Feedback geven aan leerlingen, studenten of ouders

Een blog maakt het gemakkelijk om feedback te geven aan leerlingen en ouders zonder dat je meer tijd hoeft te investeren. Je kunt de feedback op je blog plaatsen en leerlingen of ouders kunnen het op hun gemak bekijken.

Dit zijn slechts enkele van de vele redenen waarom onderwijsprofessionals een lerarenblog zouden moeten starten. Laten we nu in het stapsgewijze proces duiken voor het bouwen van jouw blog.

1. Bepaal de focus van je docentenblog

Zoals je hebt gezien, zijn er veel redenen om een ​​lerarenblog te starten. Het beste van het starten van een website is dat je jouw eigen website kan inrichten zoals je zelf wilt.

Of je nu met anderen wilt brainstormen, werkbladen wilt delen of contact wilt maken met anderen in je beroep (het is allemaal mogelijk).

Maar je kunt niet alles voor iedereen zijn, dus het eerste dat je moet doen, is beslissen over de focus of richting van je blog.

Om je inspiratie te geven bij het kiezen van je focus, heb ik hieronder een aantal van de verschillende manieren opgesomd waarop je je docentenblog kunt positioneren.

Lesplannen delen

Je kunt je docentenblog gebruiken als platform om lesplannen te delen of powerpoint te gebruiken met enkele diasjablonen (en die kun je zelfs gaan verkopen).

Verbeterde lesmethoden

Je blog kan gericht zijn op hoe docenten de leerlingen beter kunnen onderwijzen (of je kunt kritiek hebben op lesmethoden).

Help leerlingen en ouders

Je kunt jouw educatieve blog gebruiken als hulpmiddel om ouders te informeren over voortgang of om te laten zien welke lessen ze leren.

In de huid stappen

Een andere manier om je blog te positioneren, is door je te concentreren op het delen van je mening over hoe het is om leraar te zijn. Als je deze route volgt, kunnen sommige presentatiesjablonen helpen bij het maken van downloadbare bronnen.

Loopbaanadvies voor lesgeven

Op je blog kun je ook kennis en advies delen met degenen die overwegen om het lerarenberoep in te gaan.

Onderwijsstijl en strategieën

Je kunt jouw blog ook gebruiken als een middel om effectieve onderwijsstrategieën voor de klas te delen.

Zelfhulp

Jouw blog kan worden gericht op het geven van tips en hulpmiddelen voor zelfhulp aan leerlingen en andere docenten.

2. Kies je niche

Nu je een richting voor je blog hebt, is het tijd om een ​​niche te kiezen. In plaats van een generieke blog over 'onderwijs' te maken, wil je een niche kiezen binnen de brede branche.

Nu je een richting voor je blog hebt, is het tijd om een ​​niche te kiezen. In plaats van een generieke blog over 'onderwijs' te maken, wil je een niche kiezen binnen de brede branche.

Hieronder vindt je verschillende soorten niches waarop je jezelf kunt richten.

  • Kies een onderwerp

  • Kies een cijfer

  • Vervangend onderwijs

  • Middelen voor middelbare scholen

  • Co-teaching

  • Klaslokalen met meerdere klassen en meerdere leeftijden

  • Klasmanagement

  • Thuisonderwijs

  • Grammatica

  • Woordenschat voor een bepaald gebruik

  • Video's

  • Luisteroefeningen

  • Hoger onderwijs

  • Navigeren op de middelbare school

Je snapt het idee. Er zijn talloze niches waaruit je kunt kiezen, maar het is belangrijk om te weten dat je er maar één nodig hebt om te beginnen (je kunt later altijd nog uitbreiden).

Je kunt ook twee of meer niches samenvoegen om een ​​unieke subset van de markt te creëren waar je enorme waarde kunt bieden aan een publiek met specifieke eisen en voorkeuren.

Houd er rekening mee dat jouw niche niet te breed mag zijn, omdat dit het moeilijk maakt om een ​​betrokken publiek te kweken. Omgekeerd mag de niche die je kiest niet te smal zijn, omdat dit jouw vermogen om jouw blog in de toekomst te laten groeien zal beperken.

Je niche moet breed genoeg zijn om van toepassing te zijn op een breed scala aan docenten, maar ook smal genoeg om niet alleen een "lerarenblog over lesgeven" te zijn.

Hoe algemener je blogonderwerpen zijn, hoe kleiner de kans dat je de nummer één zult worden in de zoekmachines.

Als je een onderwerp als "bronnen voor docenten" kiest, is het onwaarschijnlijk dat je ooit hoog in Google terecht zult komen. Dit komt omdat je moet concurreren met grote bedrijven met enorme marketingbudgetten en legers van redacties hebben die allemaal werken om op die onderwerpen hoog in de zoekmachines terecht te komen.

Maar het is relatief eenvoudig om bovenaan in Google te komen voor een kleinere niche. En je wordt ook beschouwd als een deskundige autoriteit op dat gebied.

Houd er ook rekening mee dat hoewel jouw niche jouw strategie voor het schrijven van blogs zal leiden, dat je nog steeds over andere onderwerpen kunt schrijven.

3. Kies jouw blogplatform

Op dit moment denk je misschien dat het starten van een lerarenblog geweldig klinkt. Maar misschien ben je bang dat je niet zo technisch onderlegd bent als je zou willen zijn.

Als dat het geval is, heb ik goed nieuws voor je. Ik zal het technische proces van het maken van een blog op zo'n manier schetsen dat zelfs een 6-jarige het zou kunnen doen met heel weinig instructie.

Het eerste dat je moet doen, is een blogplatform kiezen. Dit is een stukje software waarmee je blog online zichtbaar is.

Er zijn veel blogplatforms om uit te kiezen. Sommige zijn gratis, andere kosten geld. Gratis platforms zijn Blogger, SquareSpace en Wix. Maar voordat je naar deze gratis opties gaat, is het belangrijk om te weten dat ze enkele nadelen hebben.

Slechte aanpassingsmogelijkheden

Met een gratis blogplatform heb je niet de mogelijkheid om het volledig aan te passen aan je stijl en voorkeuren.

Onprofessioneel uiterlijk

Een domeinnaam als "mijnlerarenblog.squarespace.com" ziet er een stuk minder professioneel uit dan een eigen domein, dat er als volgt uitziet: "mijnlerarenblog.com".

Beperkte mogelijkheden

Veel functies die je op professionele websites aantreft, zijn niet beschikbaar op gratis blogplatforms, zoals e-commerce, email, aangepaste thema's, etc.

Genereren van inkomsten

Vanwege de beperkte mogelijkheden van gratis blogs, is het moeilijk om inkomsten te generen.

Gebrek aan controle

Je hebt geen controle over je blog of inhoud en ze kunnen je account zonder waarschuwing verwijderen.

Overstappen is een probleem

De overstap van een gratis blogplatform naar een zelfgehoste blog kan een vervelende en tijdrovende taak zijn.

Waar het op neer komt is dat gratis blogservices jouw inhoud gewoon gebruiken om hun eigen website populairder te maken. Al je harde werk voor het maken van inhoud en SEO (zoekmachineoptimalisatie) gaat naar het verhogen van de winst van de host.

Het is dus duidelijk waarom het een slecht idee is om gratis blogplatforms te gebruiken.

Als je wilt dat jouw werk je meer beloont, moet je een eigen blog maken.

Dus wat moet je gebruiken? Ik raad je aan om Webflow te gebruiken voor je docentenblog.

Waarom kiezen voor Webflow voor jouw docentenblog?

Webflow is een gerenommeerd, volwassen softwareproduct dat momenteel miljoenen websites over de hele wereld aandrijft. Het is een krachtig platform met indrukwekkende functies.

Webflow heeft kant en klaren pagina's die je kunt kopieren en kunt aanpassen naar je eigen wensen. Daarnaast hoef je geen plug-ins te downloaden, hoef je geen updates uit te voeren, is het veilig en maak je gebruik van de beste servers ter wereld.

Hier zijn nog enkele redenen om voor Webflow te kiezen

  • Je hoeft niets te installeren, alles werkt via de browser.

  • Webflow is super gemakkelijk te gebruiken en is ideaal voor beginners.

  • Webflow heeft een schatkist aan videohandleidingen, dus als je kunt alles veranderen wat je wilt.

  • Er is een grote gemeenschap die je graag helpt in het verbeteren van je website.

  • Webflow ziet er professioneler uit dan andere platforms.

4. Kies je domeinnaam

Een domeinnaam is simpelweg de naam van je blog of website. Het is het internetadres of de URL waar jouw publiek toegang heeft tot jouw blogs.

Je kunt een domeinnaam hebben die verschilt van jouw blognaam, maar het is raadzaam de blognaam en domeinnaam hetzelfde te houden (als het niet hetzelfde is, dan kan dit de bezoeker verwarren).

Veel mensen vinden het proces van het kiezen van een domeinnaam overweldigend en lopen hier vast. Om je te helpen deze veelvoorkomende valkuil te vermijden, heb ik een lijst met 7 tips gemaakt om je te helpen bij het bedenken van een geweldige domeinnaam voor een nieuwe lerarenblog.

  • Koop een a.nl-domeinnaam: er zijn talloze onderwijsgerelateerde domeinextensies, zoals .blog, .education, enzovoort. Maar aangezien de meeste websites op internet zijn geregistreerd met .nl-domeinextensies, raad ik je aan dit te kiezen voor je nieuwe blog.

  • Maak je naam breed: wanneer je een nieuwe lerarenblog start, wil je een naam vinden die uniek, gezaghebbend en gemakkelijk te onthouden is. Maak jouw naam echter niet te smal, want dit zal de groei van jouw blog in de toekomst beperken. Een naam als "Makkelijk Leren Online" is bijvoorbeeld beter dan "VWO 3 Engels Lessen", waarmee je jezelf te veel zou beperken tot slechts een klein aantal onderwerpen.

  • Houd het kort: als vuistregel is het beter om kortere namen voor blogs te kiezen. Dit komt omdat het voor jouw publiek gemakkelijker is om de naam te onthouden en deze in hun browser in te typen wanneer ze jouw site willen bezoeken. Vermijd ook het gebruik van streepjes of koppeltekens tussen woorden.

  • Alliteratie gebruiken: Alliteratie is het gebruik van twee of meer woorden die beginnen met dezelfde letter of een soortgelijk geluid. Bijvoorbeeld "Leuke Lessen", "Basisschool Blog", "Otto's Onderwijs".

  • Voeg extra woorden toe: als je al het andere hebt geprobeerd en je kunt nog steeds niet de gewenste naam krijgen, probeer dan extra woorden toe te voegen, zoals "de", "blog", "opvoeder", "klas", enzovoort. Dus een blognaam als 'Basisschool Blog' zou je kunnen veranderen in 'de Basisschool Blog'.

  • Bedenk een concept: een van de dingen die je kunt doen om een ​​unieke naam voor je blog te bedenken, is door er een concept omheen te bedenken. Op welke manieren kan jouw blog worden gekenmerkt? Hoe kun je dat in de toekomst uitbreiden? Denk ook na over hoe jouw blog de komende jaren kan veranderen. Dit alles zal je helpen bij het brainstormen over unieke namen die passen bij jouw merk.

  • Koop geen domeinnaam: het kan zijn dat jouw domeinnaam te koop wordt aangeboden. Dit kan tot duizenden euro's oplopen. Weersta de verleiding om het te kopen en koop liever een standaarddomein. Richt je eerst op het bouwen van jouw blog en het winstgevend maken ervan. Later, wanneer jouw blog geld begint te verdienen, kunt je overwegen om elke gewenste domeinnaam te kopen.

5. Koop jouw domeinnaam

Als je via Webflow je blog start, dan zit daar al de hosting bij inbegrepen. Je hoeft dus alleen nog maar een domeinnaam te komen. Er zijn ontzettend veel plaatsen waar je dit kunt doen. Ik heb er verschillende geprobeerd, maar mijn advies is om het te kopen bij Namecheap. Het is ontzettend goedkoop, ze hebben .nl uitgangen en het is makkelijk te koppelen aan Webflow.

In het filmpje hieronder kun je zien hoe je een domeinnaam van Namecheap koppelt aan Webflow.

6. Begin met bloggen

Dit is waarschijnlijk het leukste gedeelte voor jou. Maar waar ga je precies over schrijven?

Afhankelijk van de niche die je kiest, maak je blogs voor docenten, leerlingen, studenten en/of ouders. Gebruik de door jou gekozen niche als leidraad voor je contentstrategie. Je kunt jouw hoofdonderwerp opsplitsen in verschillende categorieën en vervolgens berichten maken voor elke categorie.

Elk bericht dat je op jouw blog schrijft, moet onder een van de categorieën vallen. Volg het ontwerp van je website en vermijd willekeurig schrijven, omdat dit je publiek kan vervreemden en het moeilijk voor je kan maken om je blog te laten groeien.

Onthoud dat onderwijs een zeer breed onderwerp is, met veel verschillende aandachtsgebieden. Het is veel beter om je aan slechts één onderwerp te houden.

Na verloop van tijd word je een expert op dat gebied. Het zal ook gemakkelijker zijn voor jouw doelgroep om je online te vinden, waardoor je jouw publiek een stuk sneller kunt laten groeien.

Ideeën voor blogberichten

Welkomstbericht

Schrijf een bericht over waarom en hoe je met jouw onderwijsblog bent begonnen.

Lijst met berichten

Maak een lijst met bronnen die jouw publiek nuttig zou vinden, zoals '10 populaire leerblogs die je moet volgen'.

Hoe-berichten

Maak "Hoe"-berichten om veelgestelde vragen in jouw niche te beantwoorden (je kunt deze vragen vinden via forums en groepen, evenals de commentaarsecties van andere blogs in jouw niche. Bijvoorbeeld: "Hoe gebruik je een gratis lesplan voor debatten“

Je kunt ook dit soort artikelen maken:

  • Voors en tegens artikel

  • Dingen om te doen artikel

  • Checklist artikel

  • Artikel over doelen stellen

  • Persoonlijk verhaal artikel

  • Artikel over probleem en oplossing

  • Denk artikel: vertel hoe jouw denken door de jaren heen is veranderd.

  • Stel vragen waar je mee zit.

  • Beantwoord de vragen van anderen.

  • Beoordeel boeken en geef weggeefacties.

  • Praat over onderwijsconferenties die je hebt bijgewoond of gepresenteerd.

  • Deel ideeën voor klasbeheer (van jezelf en van anderen).

  • Schrijf over actuele onderwerpen in jouw niche, reflecteer op het nieuws en geef jouw mening over de huidige trends in de branche

De lijst met onderwerpen om over te schrijven is EINDELOOS!

Het bouwen van een succesvolle onderwijsblog komt neer op een paar belangrijke factoren

1. Je blog moet een probleem oplossen: doe je onderzoek en ontdek waar mensen in je ideale publiek online naar zoeken.

  • Welke artikelen lezen ze?

  • Hoe consumeren ze hun content het liefst?

Door een oplossing voor hun problemen te bieden op een manier die ze boeiend vinden, maakt je het waarschijnlijker dat mensen je als een autoriteit op dit gebied beschouwen en in de toekomst terugkeren naar jouw blog.

2. Je moet iets nieuws brengen: veel mensen zijn geïnteresseerd in verschillende dingen, maar missen de kennis of vaardigheden om de gewenste resultaten te creëren.

Je hebt bijvoorbeeld misschien een betere manier om Engels te onderwijzen, alles wat je kunt bijdragen om een ​​bestaande praktijk te verbeteren zal je helpen om je jezelf te onderscheiden van de meeste lesblogs die er zijn die gewoon informatie uitspugen die gemakkelijk overal online te vinden is.

3. Help lezers een doel te bereiken: jouw blogs moeten docenten, leerlingen of ouders helpen een bepaald doel te bereiken. Leraren hebben over het algemeen gemeenschappelijke ambities. Ze willen hun lessen interessanter maken, met meer actuele materialen werken, betere werkbladen hebben, etc.

Belangrijke opmerking:

Zorg ervoor dat je ten minste 10 artikelen hebt gepubliceerd voordat je begint met het promoten van je nieuwe blog. Wanneer je je publiek uitnodigt om je blog te bezoeken, wil je niet dat ze op een lege blog terechtkomen.

7. Je docentenblog promoten

Zodra alles op zijn plaats is, is het tijd om bezoekers naar je blog te krijgen. Hoewel er veel verschillende manieren zijn om je blog te promoten, is er ook veel concurrentie op het internet.

Met de juiste blogpromotietechnieken zul je snel een gestage stroom verkeer naar je nieuwe blog hebben.

Hieronder heb ik enkele van de meest effectieve technieken opgesomd die je kunt implementeren om jouw blog onder de aandacht van de doelgroep te brengen.

Vertel het aan vrienden en familie

Zodra je blog live is, kun je deze delen met je familie en vrienden. Vraag ze om je blog te bezoeken, je berichten te lezen en je inhoud te delen met anderen op hun eigen sociale netwerken. Dit geeft je extra zichtbaarheid en meer verkeer naar jouw site.

Gebruik sociale media

Als je al op sociale media zit, kunt je jouw profielen gebruiken om jouw lerarenblog te promoten. Als alternatief kunt je nieuwe profielen en pagina's voor jouw blog maken en de inhoud daar gaan promoten.

Word lid van lerarenclubs op Facebook: een geweldige manier om jouw blog onder de aandacht van de doelgroep te brengen, is door lid te worden van lerarenclubs op Facebook. Deze ruimtes zullen jouw bloginhoud blootstellen aan een enorm publiek van gelijkgestemde mensen. Vergeet niet om anderen waarde te bieden voordat je hen vraagt ​​​​om jouw blog te bekijken, in plaats van de groep alleen maar te spammen met de link naar jouw blog.

SEO

Zoekmachineoptimalisatie is en zal altijd een van de beste manieren zijn om jouw blog online te promoten. De meeste mensen die de inhoud zullen vinden, zullen dit doen door online te zoeken.

Daarom moet je de inhoud van hoge kwaliteit maken die boordevol waarde zit en doordrenkt is met belangrijke zoekwoorden in jouw niche. Hierdoor zal Google (en andere zoekmachines) jouw pagina's hoger in de zoekresultaten rangschikken.

Gastposten

Deze blogpromotietechniek ook bekend als gastbloggen), houdt in dat je berichten schrijft voor andere populaire blogs in jouw niche en vervolgens teruglinkt naar jouw eigen website. Dit is een geweldige manier om nieuwe doelgroepen te bereiken en jouw websiteverkeer snel te laten groeien.

En onthoud dat je ten minste 10 berichten op je blog moet hebben gepubliceerd voordat je een van de hierboven beschreven blogpromotiestrategieën implementeert.

Het is ook een goed idee om een ​​paar berichten te schrijven en in te plannen, zodat je in het begin geen zorgen hoeft te maken over het maken van blogs en jij jezelf meer kunt concentreren op het promoten van jouw blog.

8. Begin met geld verdienen

De meeste mensen die een lerarenblog beginnen, doen dat uit liefde voor het docentenvak. En hoewel jouw onderwijsblog in het begin misschien een persoonlijke bezigheid is, wil je er na verloop van tijd misschien een bedrijf van maken.

Of je je blog nu als een hobby bent begonnen of vanaf het begin van plan was er geld mee te verdienen, gebruik de onderstaande strategieën om geld te verdienen met je onderwijsblog.

Google Adsense

Een geweldige manier om geld te verdienen met je onderwijsblog is door Google AdSense te gebruiken. Aanmelden is eenvoudig en dit is een relatief onderhoudsvrije manier om passief inkomen te verdienen met jouw blog.

Zodra je bent goedgekeurd voor het programma, geeft Google advertenties weer aan bezoekers op je blog en ontvang je een klein bedrag voor elke advertentieweergave.

Lerarenmerchandise verkopen

Er is een grote verscheidenheid aan dingen die je op je blog kunt verkopen, waaronder cadeaus voor leraren, op maat gemaakte, handgemaakte, grappige of nieuwe producten, waaronder T-shirts, stickers, tassen, mokken, posters, woonaccessoires en nog veel meer. meer.

Lesplannen verkopen

Dit is een populaire methode voor het genereren van inkomsten voor veel lesblogs. Het gaat om het maken en verkopen van lesplannen op jouw blog. Een van de beste dingen van het maken van dergelijke digitale producten is dat je het werk maar één keer hoeft te doen en je het product meerdere keren kunt verkopen.

Publiceer gesponsorde berichten

Naarmate jouw blog in populariteit groeit, kun je een sponsorpagina opzetten met de details van sponsoring bij jouw blog. Merken betalen je om berichten of recensies van hun producten te schrijven die je vervolgens met jouw publiek kunt delen.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.