Het produceren van video's is eenvoudiger dan ooit met de uitrusting die je nu al
beschikbaar hebt. Je video's hoeven niet ingewikkeld te zijn om effectief te zijn, en er is een
verscheidenheid aan gebruiksvriendelijke, betaalbare apparatuur beschikbaar. Informeer bij leveranciers over
schoolkortingen of, nog beter, mensen die het je lenen!
Elke moderne smartphone heeft de capaciteit om video van hoge kwaliteit op te nemen. De meeste docenten en leerlingen hebben ze al en kunnen bijdragen aan je livestream. Telefoons zijn daarnaast klein, zodat ze gemakkelijk kunnen worden vervoerd naar evenementen buiten je school.
Ook klein en gemakkelijk te vervoeren, webcams zijn zeer betaalbaar en bieden meestal een hogere kwaliteit dan de meeste telefoons. Ze bieden ook een extra niveau van stabiliteit omdat ze op een stevig oppervlak, driepoot of monopod kunnen worden geklikt, terwijl telefoons vertrouwen op de stabiliteit van de hand van degene die de video opneemt.
Een eenvoudige webcam kan een goede keuze zijn voor het streamen van je schoolvideo, omdat de camera permanent kan worden ingesteld om de juiste hoek vast te leggen.
Hoewel ze vaak een betere videoresolutie bieden dan telefoons, zijn webcams nog steeds een beperkte productietool: de meeste hebben geen zoom- en focusfuncties.
Ze kosten meer, maar HDMI-camera's zijn een van de beste tools die beschikbaar zijn voor het produceren van video. HDMI-camera's beginnen rond de 200 euro en bieden je veel handmatige bedieningsfuncties om precies de livestream te produceren die je je hebt voorgesteld.
Houd er rekening mee dat HDMI-camera's een extra opnamekaart nodig hebben, voor livestreaming. Neem daarvoor contact op met je IT-afdeling om de juiste te vinden.
Geluidskwaliteit is een essentieel onderdeel van videoproductie. Zelfs met de meest boeiende, perfecte video kan een slechte geluidskwaliteit een grote afknapper zijn voor kijkers.
Er zijn verschillende scenario's waarin je misschien een schoolvideo wilt opnemen, maar de audio-instelling is niet ideaal. Schoolbijeenkomsten in grote, weergalmende ruimtes zoals sportscholen of auditoria kunnen een uitdaging zijn. Tenzij jouw ruimte toevallig een concertzaal van hoge kwaliteit is met een uitstekende akoestiek, zal de ingebouwde microfoon van je camera moeite hebben om de juiste geluiden vast te leggen (namelijk het omgevingsgeluid).
In plaats van te vertrouwen op de microfoon van je camera, koop je een goedkope handmicrofoon (er zijn solide, betaalbare keuzes) of een hoogwaardige revers- of 'lavalier'-microfoon.
Als je eenmaal hebt gekozen voor een set apparatuur voor het vastleggen van je video, is het belangrijk om docenten en leerlingen te leren hoe ze de apparatuur op de juiste manier kunnen gebruiken. Dit beschermt niet alleen je investering en voorkomt dat deze verkeerd wordt gebruikt of kapot gaat, maar het zorgt er ook voor dat je jouw publiek de best mogelijke livestream-ervaring biedt.
Opleiden hoeft geen grote onderneming te zijn. Doorloop een eenvoudige trainingssessie tijdens een personeelsvergadering en laat docenten vervolgens hun kennis overdragen aan leerlingen die de uitrusting gaan gebruiken.
Hier zijn vier van de meest populaire, gratis manieren om je schoolvideo's live te streamen:
Zoom: een zeer populaire app voor scholen die aan de slag willen met streaming, Zoom kan worden gebruikt voor online klaslokalen of elke vorm van schoolvergadering.
Google Meet: Google Meet is ingebouwd in de Google for Education-suite en stelt docenten in staat om in realtime contact te leggen met ouders en leerlingen.
Facebook Live: de livestreamfunctie van Facebook is misschien wel een van de gemakkelijkste en meest directe manieren om je schoolvideo te streamen.YouTube: YouTube, de moeder van alle videodiensten, heeft een livestreamfunctie die kan worden ingeschakeld op je bestaande account.
Er zijn tal van andere services beschikbaar voor livestreaming, maar houd er rekening mee dat de meeste gepaard gaan met kosten.
Promotie is belangrijker bij een geplande livestream dan bij een statische video. Hoewel je livestreamvideo kan worden opgeslagen en later kan worden bekeken, wil je toch dat je kijkers het evenement in realtime kunnen meemaken (dat is wat deze tool zo uniek maakt). Geef je livestreaming een kans om te slagen en te groeien door te plannen, te promoten en te posten.
Probeer het vastleggen van alle inhoud van tevoren te plannen. Je wilt niet dat je op het laatste moment nog de inhoud moet verzinnen of om de livestream op te zetten. Zet je video's in je agenda.
Overweeg ook om een try-out toe te voegen aan je agenda. Als je bijvoorbeeld van plan bent om het toneelstuk op school live te streamen, probeer dan de generale repetitie bij te wonen om je geluidskwaliteit te testen en de beste plek voor de camera te vinden.
Omdat livestreaming een relatief nieuwe technologie is, zullen veel ouders en leden van je school niet weten dat het beschikbaar is. Laat de ouders en leerlingen kennismaken met deze nieuwe technologie met uitleg via e-mail over livestreams en hoe ze deze kunnen bijwonen. Promoot de starttijd en inhoud van je geplande livestreams om ervoor te zorgen dat mensen dit kunnen inplannen in hun eigen agenda.
De promotie kan via sociale media, maar ook kan dit via de website van je school. Zorg er in ieder geval voor dat je in je bericht een link plaatst naar de livestream.
Livestreamvideo's zullen niet perfect zijn, vooral niet voor je eerste paar uitzendingen. Dit is een deel van de schoonheid van deze tool: mensen kunnen aanwezig zijn voor de real-life ervaring van gerommelde lijnen in schooltoneelstukken.
Naarmate je bedrevener wordt in het gebruik van je apparatuur en het promoten van livestreams, kun je creatiever worden over de inhoud van je livestream-schoolvideo's en de manier waarop je ze maakt. Met de juiste apparatuur, training, streamingservice en promotie zullen je livestreams zeker een enorm populair onderdeel worden van de contentstrategie van je school.
Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de sociale media van mijn school kan opbouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.