Als je een nieuwe website voor je school laat bouwen, dan is het verstandig om bij het
ontwerp een A/B-test uit te voeren. Bij het ontwerpen van de website vergelijk je welke versie het beste
presteert. Als een ontwerp leidt tot meer bezoeken van potentiële leerlingen of als een ontwerp leidt tot meer
aanmeldingen, dan kiest de ontwerper voor dat specifieke ontwerp.
De bestemmingspagina waar de potentiële leerling het eerst op komt, dus het eerst wat je ziet moet altijd worden getest. Let op! Het gaat daarbij niet altijd om de homepagina. Het kan best zijn dat een leerling als eerste op de aanmeldpagina van je school komt, omdat die het heeft gevonden op Google of via sociale media.
Dit zijn pagina’s waar advertenties of campagnes verkeer naartoe sturen, met als doel leerlingen te ‘converteren’ om actie te ondernemen (zoals het aanmelden voor de school of het aanmelden voor een open dag). Test de kleur van je de aanmeldknop. Experimenteer met meer overtuigende teksten op je aanmeldingspagina voor de nieuwsbrief. Maak nooit aannames, maar test het op echte leerlingen (en op hun ouders).
Het optimaliseren van paginasjablonen is een snelle manier om meerdere pagina's tegelijk te optimaliseren. Wat gebeurt er als ik een menuwijziging aanbreng of iets aan de koptekst toevoeg? A/B-testen helpen je een antwoord te vinden op al deze vragen.
Het allerbelangrijkste is de inhoud van je schoolwebsite. Als er geen tekst op de
website staat, dan zullen leerlingen niet doen wat je wilt dat ze doen. Er zijn drie belangrijke dingen die je
moet onthouden bij de teksten op je website.
Kies per pagina voor maar één call-to-action. Een call-to-action, is de actie die je wilt dat een ouder onderneemt. De pagina moet bijvoorbeeld ertoe leiden dat leerlingen zich aanmelden voor een open dag, plaats hier dan niet ook nog bij dat ze zichzelf kunnen aanmelden voor een nieuwsbrief of de school, of dat ze een schoolgids of de schoolkrant kunnen downloaden. Één call-to-action is effectiever dan meerdere.
Wees beknopt en verdeel de tekst over meerdere vlakken. Het zorgt ervoor dat de tekst overzichtelijker is en leest makkelijker weg.
Gebruik opsommingstekens. Het geeft structuur aan je website en zorgt er ook voor dat de tekst overzichterlijker is.
Een goed ontwerp is cruciaal. Kies dus een ontwerper die weet wat scholen nodig
hebben. Hier zijn een paar richtlijnen waar een goede ontwerper rekening mee moet houden als ze een test maken
voor jouw school:
Ontwerp voor één actie; zorg ervoor dat leerlingen en ouders maar één ding gaan doen.
Simpel; houd het simpel, verwijder alle onnodige afleiding.
Kleurconsistentie en contrast; zorg er bijvoorbeeld voor dat je actie-knop een kleur een hoog contrast heeft, het zorgt ervoor dat leerlingen makkelijker de actie herkennen en de actie ondernemen.
Mobielvriendelijk; als je schoolsite niet mobielvriendelijk is, dan is de website onbruikbaar voor je mobiele telefoon. Met name leerlingen gebruiken hun mobiel veel om informatie op te zoeken, je wilt dus niet dat de website dan niet te gebruiken is.
Gebruik goede afbeeldingen; gebruik leerlingen in actie, waarbij er oogcontact is met de camera. Gebruik geen drukke foto's of foto's waar voeten in beeld staan.
Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.