Hoe kun je als docent geld verdienen met YouTube?

Gemaakt
8 augustus 2021
Laatste update
28 maart 2021
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Sociale media
Samenvatting
YouTube is een geweldig platform om als leraar leerlingen te helpen en tegelijkertijd een online carrière op te bouwen. Wil je weten hoe? Lees dan in deze blog van websitebouwer Robbert van Empel hoe je dat doet.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Help je leerlingen en verdien tegelijkertijd geld met YouTube!

In de tijden van de coronacrisis stonden leerkrachten voor enorme uitdagingen. De onderwijswereld (en ook ouders en leerlingen) moesten een balans vinden tussen thuiswerken en thuisonderwijs, waarbij de docenten ook nog eens een klas op afstand betrokken en productief moest houden.

Gelukkig staat er op YouTube ontzettend veel materiaal, waarbij nagenoeg elk onderwerp wel te vinden is in een uitgebreide online bibliotheek. Daarin word zelf onderscheid gemaakt in uitlegvideo's voor verschillende leeftijdscategorieën.

YouTube geeft twee kansen aan leraren. Het is een leermiddel die docenten van andere docenten kunnen gebruiken, maar het is ook een middel om zelf opnames te maken en de eigen expertise aan te bieden aan alle Nederlandstalige leerlingen. Daarin kunnen docenten ook nog eens ontzettend veel geld verdienen. De verdiensten via YouTube zelf, zijn daarin beperkt, maar de verdiensten buiten YouTube kunnen behoorlijk oplopen.

Start met een cursus

Dus hoe zet je je vaardigheden om in iets waar je online video-inhoud omheen kunt maken? Of je nu helemaal opnieuw begint of een YouTube-kanaal hebt, maar je weet niet zeker wat je strategie zou moeten zijn. De beste start is om een cursus te volgen. Deze cursus van vidIQ duurt 30 dagen en is helemaal gratis! Het is een diepgaande uitleg van alles wat je moet weten om van start te gaan.

In welke stijl moet je een filmpje maken?

Wat je zeker niet moet doen, is andere kanalen kopiëren. Ten eerste is het vreemd als je succesvol wordt en je concurrenten naar je kijken, terwijl ze erachter komen dat je hun content hebt gebruikt. Ten tweede zien leerlingen ook dat je het werk van een ander kopieert, waardoor ze eerder geneigd zijn om naar de ander te gaan. Probeer dus bij jezelf te blijven, zowel in stijl als informatie. Mocht je niet weten hoe je moet beginnen? Dan zijn dit manieren om te beginnen met het ontwikkelen van je stijl:

  • Maak een "hoe moet je..." video

  • Maak een "(cijfer) tips voor..." video.

Er zijn al voor veel onderwerpen in het Engels filmpjes gemaakt, die je mogelijk als inspiratie voor je eigen kanaal kunt gebruiken. Grote internationale kanalen zijn onder andere: Crash Course, CGP Greyen Khan Academy.

Hierboven zie je een voorbeeld van hoe je het ook op een andere manier kunt doen. Dit filmpje heb ik vroeger gemaakt om op een andere manier uitleg te geven, waarin humor de boventoon voert.

Hoe kun je er geld mee verdienen?

Ben je geschikt voor het aanleren van een bepaalde vaardigheid en wil je ontdekken hoe je daar een succesvolle carrière omheen kunt bouwen? Natuurlijk zijn er als docent of professional in een ander vakgebied duidelijke loopbaantrajecten die je kunt volgen om die doelen te bereiken.

Maar bij miljoenen mensen over de hele wereld heeft de pandemie veel angsten gewekt over die traditionele loopbaantrajecten. Verlof krijgen of, erger nog, hun baanzekerheid volledig verliezen, heeft de wens ontgrendeld om hun eigen loopbaan in de toekomst te beheersen.

Aan de andere kant, veel van degenen die het geluk hebben gehad om hun baan te behouden maar thuis hebben gewerkt, vrezen nu de terugkeer naar een stressvol woon-werkverkeer en de 9-5 sleur.

Jess Catorc van Teachable geeft het advies om een community op te bouwen op YouTube, maar dat je vervolgens op andere platforms uitgebreidere cursussen kunt verkopen. In de afgelopen jaren is er een explosie geweest van sites waarmee u uw eigen online cursussen kunt maken en lessen kunt verkopen rond uw expertise. Waaronder:

Welke vak je ook hebt, er zal iemand zijn die van je wil leren. En als je gepassioneerd genoeg bent, kun je van die tutorials en online lessen een fulltime carrière maken. Waarom zou j vandaag niet een begin maken met dat droomcarrièrepad?

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.