Hoe kun je als school de focus op je website veranderen?

Gemaakt
29 januari 2022
Laatste update
29 januari 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Steeds meer scholen willen een unieke nieuwe website laten maken voor hun school. Een standaard template voldoet niet meer en dat zorgt ervoor dat je als school voor het eerst moet nadenken over hoe jouw schoolwebsite zich kan onderscheiden van concurrenten. In deze blog krijg je een voorbeeld hoe ik als websitebouwer de focus verander op websites van scholen.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Hoe kun je focusverandering toepassen op je schoolwebsite?

De meeste websites van scholen lijken op elkaar en onderscheiden zich niet van concurrerende scholen. Hierdoor zien ouders en leerlingen niet direct het verschil tussen de ene school en de andere school. Dat is jammer, want één van de doelen van jouw schoolwebsite is laten zien wat jouw school anders maakt dan andere scholen.

Zorg dat je uniek bent

Ouders en leerlingen zijn opzoek naar de identiteit van jouw school. Zorg er daarom voor dat ze snel de informatie kunnen vinden waarom jouw school uniek is. Schrijf korte teksten met pakkende titels en maak deze direct zichtbaar zodra ze op jouw website terecht komen.

Doe je dit niet en moeten ouders en leerlingen moeite doen om de juiste informatie te vinden, dan zullen ze afhaken. Gemiddeld blijven mensen 5 tot 15 seconden op je website. Je doel is dus om de informatie binnen deze tijd aan ze te leveren.

Visuele aandachtstrekkers

Hoe zorg je ervoor dat de informatie en het unieke karakter van jouw school visueel wordt ondersteund? Dat doe je door visuele elementen interactief te maken.

Een voorbeeld over hoe je de interactie in een afbeelding op je schoolwebsite kunt vergroten is te vinden op deze pagina. Op deze pagina heb ik een concept gemaakt, waarin de schoolbibliotheek centraal staat.

Zodra de ouder of leerling scrolled met de muis, zal de focus verschuiven naar de persoon. Scrollen ze nog verder, dan verschuift de focus naar het boek.

Focus verschuiving

Afbeelding: het einde van een interactieve afbeelding.

De interactiviteit zorgt ervoor dat leerlingen en ouders op je schoolsite willen blijven. Daarnaast willen ze ontdekken wat er nog meer aan interactiviteit op de website is te vinden. Ook kun je jezelf als school onderscheiden van andere scholen doordat je laat zien dat jouw school uniek is.

In dit specifieke voorbeeld zou je in het boek informatie over de school kunnen zetten of zou je een knop kunnen toevoegen waarin je vraagt om door te klikken.

Alles is mogelijk

Een focusverschuiving in de schoolbibliotheek is maar een voorbeeld. Uiteraard is de enige beperking die je hebt je fantasie. Je zou bijvoorbeeld op de achtergrond een video van een les in een klaslokaal kunnen zetten.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig om de website voor mijn school te laten bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.