Hoe kun je als school Facebook het beste gebruiken?

Gemaakt
2 november 2021
Laatste update
27 juni 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Sociale media
Samenvatting
Om jouw school met succes op Facebook te promoten, moet je begrijpen hoe deze verschilt van andere media. Net zoals dat je geen radioadvertentie op televisie zou plaatsen, zou je op Facebook niet moeten adverteren zoals je dat in op een schoolwebsite doet. Robbert van Empel bouwt websites voor scholen en geeft je advies.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

8 tips voor succesvolle Facebook marketing voor jouw school

Ouders beschouwen Facebook als een leuke sociale ruimte waar ze met vrienden kunnen chatten, foto's en video's kunnen bekijken en kunnen ontspannen. Je moet deelnemen aan gesprekken en deel uitmaken van een gemeenschap, in plaats van een zakelijke 'buitenstaander' te zijn die agressief probeert zijn school te verkopen.

Tactieken van harde verkoop

Zoals het gebruik van reclameslogans, herhaaldelijk posten over een bepaalde schoolactiviteiten of een bepaalde resultaten, of het verstrekken van lijsten met lessen, zullen ertoe leiden dat ouders je school 'niet meer volgen'. Ze kunnen zelfs negatieve opmerkingen over jouw school plaatsen.

Zorg voor een duidelijk doel en strategie

Het is belangrijk om een ​​duidelijk doel te hebben voor het gebruik van Facebook en een strategie om dat doel te bereiken. Een school kan bijvoorbeeld besluiten dat het doel is om de door Facebook gegenereerde aanmeldingen in de komende 6 maanden met 10% te verhogen. De strategie kan zijn:

  • elke ochtend een bericht maken tips van de dag

  • het plaatsen van een dagelijkse foto met een leerling, die leerling van de dag is

  • leerlingen aanmoedigen om hun eigen foto's te plaatsen waarop ze het leuk hebben op school

Het stellen van een doel en strategie geeft je richting voor je Facebook-marketing en een manier om je succes te meten.

Creëer een menselijke stem voor jouw school

Facebook-gebruikers praten graag met andere mensen - niet met een onpersoonlijke school. Degene die jouw Facebook-pagina beheert, moet kunnen schrijven met een stem die echt en sympathiek klinkt, in een stijl die bij jouw school past. Ze hebben ook toestemming nodig om dingen in hun eigen woorden te uiten, niet in het jargon van de school of 'officiële regel'.

Regelmatig posten

In tegenstelling tot traditionele media (zoals tijdschriften of televisie) of andere online media (zoals websites), zijn sociale media opgebouwd rond frequente updates.

Recent Australisch onderzoek suggereert dat Facebook-gebruikers hun pagina meer dan 25 keer per week controleren en dat ze moeten zien dat je regelmatig nieuw materiaal plaatst. Sommige gidsen raden aan om minstens één keer per dag te posten, maar de kernprincipes zijn om te posten wanneer je interessante inhoud hebt en om te beoordelen hoe vaak ouders van je willen horen.

Moedig opmerkingen aan en reageer snel

Moedig andere ouders aan om op jouw berichten te reageren of om hun eigen opmerkingen te plaatsen over jouw school of een onderwerp dat voor hen en jouw school interessant is. Reageer dan snel - binnen 24 uur is het beste. Als je niet reageert, zal de bereidheid van je Facebook-vrienden om contact met je op te nemen verzwakken en zullen ze geleidelijk wegdrijven.

Gebruik foto's en video's

Foto's en video's zijn een belangrijk element van de aantrekkingskracht van Facebook. Gebruik ze regelmatig om de ouders betrokken en vermaakt te houden.

Onderzoek toont aan dat weggeefacties de meest populaire reden zijn voor een ouder om de Facebook-pagina van een school te volgen. Evenzo kunnen wedstrijden en games worden gebruikt om jouw pagina op te vrolijken.

Facebook kan ook worden gebruikt om tevredenheidsonderzoeken te verspreiden. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je de enquêtes kort houdt en geef een enquêtelink op waarop ouders gemakkelijk kunnen klikken, negeren of delen met hun vrienden.

Koester je relaties

Het kost tijd om goede relaties met andere ouders op te bouwen, dus wees geduldig. Neem oprecht deel aan gesprekken, bied nuttige inhoud en ontwikkel beloningen voor loyale ouders om positieve relaties te bevorderen.

Promoot je Facebook-pagina

Als je een Facebook-pagina hebt, promoot deze dan in jouw hele school, zodat de sociale media van jouw school hand in hand gaan met meer traditionele marketingmethoden. Vermeld jouw Facebook-adres op papier, visitekaartjes en je website, op school, in advertenties en in je e-mailhandtekening.

Gebruik Facebook Insights om meer te weten te komen over ouders

Facebook Insights kan je meer vertellen over ouders die ervoor kiezen om je pagina leuk te vinden. Zodra je de kenmerken van ouders kent, kun je jouw berichten afstemmen op hun behoeften en interesses.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.