Hoe kun je het beste lesgeven in de metaverse?

Gemaakt
4 februari 2022
Laatste update
8 februari 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Virtual Reality
Samenvatting
In de wereld van onderwijs en educatie ben je als school en docent steeds meer genoodzaakt om digitaal en op afstand les te geven. Een videoverbinding kan de schade van afwezigheid in het lokaal beperken, maar toch ervaren we als leraren dat leerlingen hier minder goed mee leren. Via VR en de metaverse kun je op een persoonlijkere manier lesgeven en kun je de interactie met de leerling.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Hoe kun als school VR inzetten tijdens de les?

VR en de metaverse zijn enorm in opkomst. Maar wat is het? Hoe kun je het inzetten in de les? Is het moeilijk om zoiets op te starten en te maken? Welke middelen heb je nodig?

In deze blog zal ik mijn ervaringen delen en zal ik een voorbeeld aan je geven, waardoor je een eerste stap kunt zetten als docent in de metaverse.

Wil je niet het hele artikel lezen, maar wil je een voorbeeld zien?

Klik op deze link om een voorbeeld te zien.

Wat is de metaverse?

Veel docenten denken dat de metaverse één ding is, maar dat is niet zo. Het is een verzameling van virtuele ruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Je zou dus kunnen zeggen dat als je een spelletje in een virtuele wereld speelt, waar je andere mensen ontmoet, dat je in de metaverse zit.

Grote technologie bedrijven zijn allemaal hard aan het inzetten om het grootste platform te krijgen, waar mensen willen inloggen. Facebook heeft zijn naam zelfs verandert in Meta en verwacht dat binnen 5 a 10 jaar (ik schrijf deze blog in 2022) het mainstream zal worden.

Hoe kun je VR en de metaverse inzetten in de les?

Een videoverbinding is een beperkte vervanger van het klaslokaal. Docenten en leerlingen hebben minder interactie en het lijkt alsof er een laag is tussen docenten en leerlingen.

Als docent weet je niet of de leerling met andere dingen bezig is en je krijgt vaak geen reactie van de leerling. Ook is het moeilijk om alle leerlingen in 1 overzicht te krijgen. Kortom, de afstand tussen de docent en de leerling is groot.

Via VR en de metaverse kun je de afstand beperken en kun je ervoor zorgen dat er meer interactiviteit komt. De docent zit met de leerlingen in een virtuele wereld en kan ze in die wereld lesgeven.

Het voordeel is dat de aandacht van de leerlingen vergroot wordt en dat je leerlingen echt mee kan nemen in een andere wereld. Daarnaast kun je alle middelen die je via een videoverbinding gebruikt, ook inzetten in de metaverse.

Is het moeilijk om zoiets te maken?

Afhankelijk van het platform is het makkelijker of moeilijker om iets te maken in de metaverse. De grootste platforms op dit moment zijn Horizons (dit is het platform van Facebook/Meta), AltspaceVR (dit is het platform van Microsoft) en Spatial (dit is een platform dat niet verbonden is aan een groter bedrijf).

Alle werelden hebben voor- en nadelen. Horizons ziet er het beste uit, maar je hebt er weinig vrijheid in (je kunt bijvoorbeeld moeilijk een presentatie in kwijt). AltspaceVR geeft meer vrijheid, maar ziet er ook minder mooi uit. Spatial is voor het onderwijs op dit moment de beste optie. Het geeft de meeste vrijheid om dingen te veranderen in de virtuele wereld en je kunt er makkelijk bestaande middelen in plaatsen die je al gebruikt in het onderwijs.

Een ander voordeel van Spatial is dat de avatar (jouw poppetje) eruit ziet zoals jij! Je maakt namelijk een foto van je gezicht en die wordt geplakt op je avatar. Hierdoor weet je precies welke avatar hoort bij welke persoon.

Zodra je bent ingelogd in het systeem. Dan is het ontzettend makkelijk om een virtueel klaslokaal te maken. Je kiest simpelweg een ruimte om te beginnen, bijvoorbeeld een vergaderruimte, museum, auditorium, etc. In die ruimte kun je afbeeldingen, filmpjes, presentaties en objecten uploaden. Je kunt al deze dingen overigens ook in de ruimte zetten door het te Googlen of door je cloud (Google Drive, OneDrive, etc.) eraan te verbinden.

Een voorbeeld

Als geschiedenisdocent geef ik les aan de bovenbouw. Daarbij moeten de leerlingen bijvoorbeeld het verschil weten tussen middeleeuwse kunst en renaissancistische kunst. Als je op deze link klikt kun je zien hoe ik een virtuele ruimte heb gemaakt.

Robbert van Empel in de metaverse met zijn geschiedenisles.

Afbeelding: geschiedenisles in de metaverse.

In deze specifieke virtuele ruimte heb ik een klein museum gemaakt. In het museum zit een presentatie, hangen schilderijen waar ik een verhaal bij vertel en krijgen de leerlingen de opdracht om de rest van het museum te verkennen, waarbij ze het verschil tussen middeleeuwse kunst en renaissancistische kunst moeten herkennen.

Welke middelen heb je nodig?

Als je net zoals ik gebruik maakt van Spatial, dan kun je elk apparaat gebruiken wat je hebt. Je kunt een VR-bril gebruiken (zoals de Oculus Quest), maar je kunt ook een app downloaden voor op je telefoon en je kunt ook gewoon je browser van je computer gebruiken.

Iedereen kan dus inloggen in de wereld, onafhankelijk van je apparaat. Het enige wat je als docent moet doen is de URL (websitelink) delen met de leerlingen.

Wil je zelf een virtuele ruimte maken? Dan is het aan te raden om dit te doen met een computer of met een VR-bril, de app op je telefoon is hier minder geschikt voor.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die me helpt bij de VR-lessen voor mijn school." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.