Hoe kun je het beste livestreaming inzetten voor je school?

Gemaakt
9 augustus 2021
Laatste update
28 maart 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Sociale media
Samenvatting
Doordat veel scholen tijdens de coronacrisis op slot gingen, kwam er snel behoefte voor het gebruik van livestreaming, schrijft websitebouwer Robbert van Empel. Of het nu gaat om dringend nieuws over een pandemie, regelmatige mogelijkheden om je school te bereiken of als fundamenteel element voor afstandsonderwijs, live streaming video moet deel uitmaken van je communicatiestrategie.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Hoe zet je als school livestreaming in voor leerlingen en ouders?

Live gestreamde video betekent dat kijkers kunnen deelnemen en in realtime kunnen kijken. Livestream is de toekomst van video en biedt een wereld aan mogelijkheden voor schoolcommunicatie en afstandsonderwijs. Het is niet alleen een geweldige manier om gebeurtenissen vast te leggen en te delen wanneer ze plaatsvinden, maar ook een manier om automatisch een videobibliotheek op te bouwen van al je belangrijke schoolcommunicatie en boeiende schoolverhalen.

Zodra deze livestreamvideo's zijn gemaakt, kunnen ze worden opgeslagen en opnieuw worden gebruikt voor je toekomstige lessen of aankondigingen. Met een beetje planning en onderzoek kan livestreaming een kernelement worden in de contentstrategie van je school.

Niet alleen zijn livestream schoolvideo's eenvoudig te bekijken en te delen, maar ze zijn ook eenvoudig te maken met de juiste apparatuur en training. Iedereen met een telefoon kan deelnemen aan het maken van deze inhoud voor jouw school, inclusief docenten, leerlingen, ouders, coaches en directie.

Waar kun je live streaming voor gebruiken?

Er zijn eindeloze bronnen waar je live streaming voor kunt gebruiken:

  • Online klaslokalen

  • Schoolbestuur-, team- en vakgroepvergaderingen

  • Nieuws voor ouders

  • Sportieve en speciale evenementen

  • Afstuderen en andere ceremonies

  • Toneelstukken en concerten

Elk evenement waarbij je school betrokken is, biedt een uitstekende mogelijkheid voor livestreaming. Deze inspanning zal gewaardeerd worden door ouders en leerlingen die deze evenementen niet kunnen bijwonen, maar ze toch willen meemaken.

Live streamen ontmoet leren op afstand

Er veel mogelijkheden voor livestreaming, maar door de coronacrisis is het duidelijk dat het middel vooral wordt ingezet voor leren op afstand. Toch is het ook goed om te overwegen om het voor meer momenten in te zetten.

Stelt je voor dat je een wekelijkse (of zelfs dagelijkse) live ochtendaankondiging van de schooldirecteur hebt die realtime updates geeft. Als je dit lang vol houdt, zullen steeds meer docenten, leerlingen en ouders gaan kijken, wat goed is voor de reputatie van jouw school.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.