LinkedIn is een website voor sociale media die is gebouwd rond de professionele
netwerken van de gebruiker. Individuen kunnen in contact komen met huidige en voormalige collega's, lid
worden van branchegroepen en banen zoeken en solliciteren bij bedrijven op het platform. En als school kun je
het platform gebruiken om docenten te vinden uit een vaste pool van kandidaten.
Scholen kunnen LinkedIn gebruiken om docenten op verschillende manieren te werven, afhankelijk van het serviceniveau waarop ze zich abonneren. Met de gratis basisdienst kun je contact opnemen met docenten die zich binnen jouw professionele netwerk van connecties bevinden. Premium en Recruiter voegen extra functies toe, zoals LinkedIn InMail, die de pool van kandidaten uitbreiden waarmee je contact kunt opnemen en hoe je contact met hen kunt opnemen.
De Premium- en Recruiter-abonnementen van LinkedIn bieden enkele extra functies. Er zijn echter eerst verschillende stappen die je met het gratis abonnement kunt nemen. Hier zijn enkele algemene tips die je kunnen helpen bij jouw zoektocht naar docenten, ongeacht op welk LinkedIn-abonnement je jezelf abonneert.
Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om jouw ideale docent te vinden, zelfs als deze niet actief op zoek is naar een nieuwe baan.
Voordat je contact opneemt met iemand, moet jouw eerste stap zijn om jouw eigen
schoolprofielpagina te bouwen. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen:
Door een professioneel overzicht van jouw school te presenteren, wordt het aantrekkelijker voor potentiële docenten.
Door een profiel met veel zoekwoorden op te bouwen, kunnen potentiële docenten jouw school gemakkelijker vinden
Onthoud ook dat het niet genoeg is om alleen jouw schoolpagina te bouwen (je moet deze ook up-to-date houden). Zorg ervoor dat de locatie, contactgegevens en actuele vacatures van jouw school up-to-date zijn. Overweeg ook om werk uit het verleden te benadrukken waar je trots op bent.
Stuur een uitnodiging om contact te maken met iedereen met wie je in het verleden of heden hebt gewerkt, vooral degenen met wie je een positieve relatie hebt ontwikkeld. Omdat LinkedIn afhankelijk is van connecties binnen je netwerk, zou het uitbreiden van je netwerk je eerste stap moeten zijn bij het vinden van nieuwe docenten. Deze connecties kunnen verbinden aan werkzoekenden die ze kennen of je zou kunnen ontdekken dat een voormalige collega op zoek is naar een nieuwe baan.
Dus hoe kom je in contact met mensen die je nog niet hebt ontmoet maar wel zou willen,? Met LinkedIn kun je maximaal 300 tekens gebruiken in je uitnodigingsverzoek om te delen wie je bent en waarom je verbinding wilt maken. Daarom raad ik je aan om je uitnodiging te personaliseren. Stuur het dan op en hoop erop dat ze het accepteren.
Vind geweldige docenten, zelfs als ze nog niet op jouw baan hebben gesolliciteerd. De juiste docent ziet jouw vacature misschien niet op een vacaturesite of is op dit moment niet actief op zoek naar een nieuwe baan. Misschien zouden ze geïnteresseerd zijn als de juiste gelegenheid zich voordeed? LinkedIn-leden kunnen ja kiezen voor de optie voor het zoeken naar een baan onder privacy in hun accountinstellingen om recruiters te laten weten dat ze openstaan voor een nieuwe baan.
Uit peilingen van Gallup blijkt dat 51% van de mensen een andere baan overweegt. Dit worden passieve sollicitanten genoemd (dat wil zeggen, ze willen misschien een nieuwe baan, maar ze zijn er nog niet naar op zoek). Dat betekent dat je een 50/50 kans hebt dat elke docent die je op LinkedIn contacteert, openstaat voor een nieuwe baan.
Zodra je een potentiële kandidaat hebt geïdentificeerd, controleert je hun profiel om te zien of je gemeenschappelijke connecties hebt. Als je dat doet, neem dan contact op met die connectie en vraag of ze je voorstellen. Dit brengt je niet alleen in contact met de docent, maar de gemeenschappelijke connectie die je deelt, kan de reputatie van jouw school valideren.
In LinkedIn-groepen vindt je opinieleiders, beschikbare docenten en mensen die je kunnen helpen met netwerken om jouw volgende docent te vinden. Natuurlijk heeft LinkedIn veel andere functies die ik in dit artikel niet behandel (zoals de salaristool), maar Groepen is een goede om te gaan gebruiken.
Overweeg om jouw huidige docenten te vragen hun huidige netwerken te activeren door positieve informatie over jou en jouw school op hun profielen te plaatsen. Ongeveer de helft zou dat graag doen volgens Glassdoor.
Waarom zou je je eigen docenten om hulp vragen en niet je HR team? Omdat uit onderzoek van Glassdoor blijkt dat potentiële docenten die in jouw school werken eerder worden geloven dan een HR of directie. Jouw meest gepassioneerde docenten vragen om jouw school op LinkedIn te promoten, is succesvoller dan alleen het plaatsen van vacatures.
Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.