Hoe kun je via gamification de intrinsieke motivatie van de leerling vergroten?

Gemaakt
7 februari 2022
Laatste update
8 februari 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Onderwijs
Samenvatting
Gamification is een leertechniek die activiteiten en beloningen gebruikt om de betrokkenheid van leerlingen en studenten te bevorderen. Wanneer een school deze strategie gebruikt kan de liefde voor leren worden bevorderd. Het kan de leerlingen helpen om actieve en gemotiveerde leerlingen te worden.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Hoe kun je gamification invoeren in het onderwijs?

Een van de grotere problemen waarmee docenten te maken hebben, is hoe ze hun leerlingen het beste kunnen motiveren. Als een leerling eenmaal ontdekt hoe leuk het kan zijn om over wiskunde, geschiedenis of Nederlands te leren, kunnen leraren deze vaak helpen een levenslange liefde voor het vak te ontwikkelen. Maar tot dat moment kan het moeilijk zijn om leerlingen voor een nieuw onderwerp te interesseren.

Wat bedoelen docenten met game-based learning, en hoe kun je dit optimaal benutten? Lees verder om meer te weten te komen over gamification als leerstrategie en hoe je op games gebaseerde activiteiten kunt creëren.

Wat is gamification?

Gamification is een populair onderwerp in het onderwijs, met veel voorstanders en tegenstanders. Maar wat is gamification? En waarom is het zo populair geworden?

Gamification wordt hier gedefinieerd als het gebruik van activiteiten en externe beloningen om motivatie te stimuleren in niet-gamecontexten. Het is ontworpen om iemands ervaring en betrokkenheid bij een les, doel of systeem te vergroten.

Hoe gamification werkt: gamification vindt zijn oorsprong in de onderwijspsychologie en wat mensen motiveert om te leren. Soms kan het moeilijk zijn om de vastberadenheid en het doorzettingsvermogen te vinden om een ​​moeilijke taak te voltooien. Gamification motiveert leerlingen en studenten door het proces leuker te maken. Naarmate een leerling meer betrokken is bij een les of project, nemen hun positieve gevoelens ten aanzien van de ervaring toe en is de kans groter dat ze er zelfstandig mee doorgaan.

Gamification als praktijk heeft de afgelopen tien jaar een aanzienlijke groei doorgemaakt. En met een toegenomen acceptatie van technologie in de klas, is gamified leren een populaire onderwijsstrategie geworden. Maar zoals elke strategie heeft gamification zijn voor- en nadelen.

Educatieve trends: game-based learning

Spelgebaseerd leren verwijst naar een beloningssysteem in de klas dat leerlingen en studenten kan helpen om vanaf het begin een liefde voor leren te krijgen. Door activiteiten te gebruiken om nieuwe concepten aan te leren, kunnen leraren een leerling helpen om effectief en gemotiveerd te leren. Soms is een eerste spel of doel de sleutel tot het ontsluiten van de innerlijke fascinatie van een leerling voor een onderwerp.

Een van de beste voordelen van gamification is dat het leerlingen aanmoedigt om actief te leren. Door de aandachtsspanne van een leerling voor een opdracht te vergroten en deelname aan te moedigen, is de kans groter dat op game gebaseerde activiteiten leerlingen helpen om kennis vast te houden. Na verloop van tijd leidt dit tot leren als een motivatie op zich voor leerlingen in plaats van alleen gelokt te worden door spelletjes of beloningen.

Onderzoek suggereert dat gamification opdrachten ook minder intimiderend kan maken voor leerlingen die vatbaar zijn voor stress. Als je activiteiten gebruikt om een ​​onderwerp te onderwijzen, associëren leerlingen leren met nieuwsgierigheid en vreugde in plaats van angst. Zonder de extra stress zijn deze leerlingen beter voorbereid om deel te nemen en te slagen op school.

Vermijd veelvoorkomende valkuilen van gamification

Bij onjuist gebruik kan gamification ervoor zorgen dat leerlingen gemotiveerd worden door beloningen en ongeïnteresseerd raken in het leerproces - precies het tegenovergestelde van het gewenste resultaat. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie te begrijpen.

Intrinsieke motivatie vindt plaats wanneer leerlingen het leuk vinden om te leren voor hun eigen beloningen, zoals de opwinding van het begrijpen van een nieuw concept of het ontdekken van een nieuwe vaardigheid. Extrinsieke motivatie daarentegen doet zich voor wanneer leerlingen worden gemotiveerd door externe beloningen of straffen. De positieve effecten van gamification treden meer op wanneer docenten intrinsieke motivatie voorrang geven bij het plannen van leeractiviteiten.

Als docent kun je voorkomen dat leerlingen extrinsiek gemotiveerd raken door intrinsieke beloningen te kiezen. Probeer bijvoorbeeld in plaats van klassikale pizzafeesten te brainstormen over beloningen die leerlingen helpen een passie voor het onderwerp te ontwikkelen. Op die manier associëren ze de leuke onderdelen van game-based learning met lezen, rekenen of andere vaardigheden.

Tot slot

Zolang je weet hoe je het moet gebruiken, kan gamification een echte game changer zijn voor je leerlingen. Wanneer de intrinsieke motivatie wordt bevordert, kunnen op games gebaseerde activiteiten de betrokkenheid van leerlingen vergroten, actieve leerlingen creëren en stress bij leerlingen voorkomen.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig om een game voor mijn school te laten bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.