Hoe maak je de beste 404 pagina voor de nieuwe website van jouw school?

Gemaakt
28 november 2021
Laatste update
8 juli 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
De 404-pagina is een bestemmingspagina waar niemand op wil landen. Maar als leerlingen of ouders daar toch landen, waarom zou je er dan niet het beste van maken? Krijg hier de beste tips voor het maken van je nieuwe 404-pagina voor de website van jouw school.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Hoe bouw je de beste 404-pagina voor jouw nieuwe schoolwebsite?

Je kent het gevoel. Je klikt op een interessant ogende link naar een blogpost die je wilt lezen, en bam: 404-pagina niet gevonden! Het is automatisch een vervelende en negatieve ervaring. Maar hoe praat die 404-pagina met leerlingen en ouders? Is het nuttig? Of is het zelfs vermakelijk?

Beschouw de 404-pagina als een bestemmingspagina, zij het een bestemmingspagina waar niemand echt op wil landen. En bedenk dan dat de meeste scholen veel meer werk stoppen in het maken of bouwen van een gewone bestemmingspagina, dan in de foutpagina. Een goed ontworpen 404-pagina kan een enorm verschil maken in hoe een leerling een school ervaart. Een slechte 404-pagina is een gemiste kans.

Maar wat is een goede 404-pagina? Waar moet je als school naar streven of wat moet je erin opnemen? Maak je geen zorgen! Ik heb hier een volledig overzicht voor jouw schoolwebsit egemaakt. Daarnaast geef ik ook een paar voorbeelden om je te inspireren.

Een korte geschiedenis van de 404-pagina

Waarom wordt het eigenlijk een 404-pagina genoemd? Zoals gewoonlijk is de verklaring nogal geheimzinnig en neemt het ons mee terug naar de donkere eeuwen van het internet (ergens rond 1990). Ondanks populaire mythes over 404 die verwijst naar een oude serverruimte, of het kantoor van de uitvinder van het wereldwijde web, Tim Berners-Lee, blijkt dat 400 een willekeurig label was dat was gekoppeld aan clientfouten, waaronder 404: Pagina niet gevonden.

Een 404-fout is een fout aan de clientzijde, omdat de client (dat is je webbrowser) wordt geacht te vragen om een bron (de URL waarop je hebt geklikt of die je hebt ingevoerd) die niet bestaat of niet kan worden gevonden.

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat 404-fout niet altijd jouw schuld is. Een slecht gekopieerde link op de site van iemand anders kan verwijzen naar een foutpagina. Waar je wel wat aan kunt doen, is zorgen dat de leerling een zo goed mogelijke 404 ervaring heeft.

Verschillende filosofieën over de 404-foutpagina

Er zijn twee hoofdbenaderingen voor het ontwerpen van 404-foutpagina's: de kale pagina en alle andere. De grondgedachte voor een no-nonsense 404-pagina is meestal behoorlijk technisch: de pagina moet alleen een fout melden en zou niet veel meer moeten doen dan een link naar de startpagina bieden. Een klassiek voorbeeld is de 404-pagina van Google.

404-pagina van Google

Afbeelding: 404-pagina van Google (een kale pagina).

Ik ben het het meestal niet eens met deze benadering (in feite doet Google dat ook in zijn eigen advies voor het maken van 404-pagina's). Een goede 404-foutpagina zou de leerlingen moeten laten zien dat zelfs als dingen niet goed gaan, alles goed komt. Foutpagina's moeten de leerlingen geruststellen, vermaken en naar interessante inhoud leiden. De tijd nemen om een geweldige, gedenkwaardige 404-pagina te maken, is een waardevolle investering. Onthoud: in werkelijkheid is dit een soort landingspagina.

Wat moet een 404-pagina bevatten?

Zorg er op zijn minst voor dat je deze elementen opneemt bij het ontwerpen van een foutpagina voor de website van jouw school:

  • Een foutmelding: je wilt dat jouw leerlingen onmiddellijk herkennen dat ze op een foutpagina zijn beland.

  • Look en feel: zorg er in dezelfde geest voor dat jouw 404-pagina overeenkomt met het uiterlijk van jouw schoolsite.

  • Maak het licht: een beetje komische noot is altijd welkom op een foutpagina. Overdrijf het echter niet.

  • Link naar je beste inhoud: 3 of 4 links naar de beste inhoud op jouw schoolwebsite zouden verloren leerlingen of ouders moeten helpen om iets te vinden dat ze interessant vinden. Probeer te voorkomen dat je verkeer verliest, zelfs niet van een foutpagina.

  • Call to action: weet je nog wat ik zei over je 404-pagina die praktisch als bestemmingspagina dient? Pas dus wat logica van bestemmingspagina's toe: voeg een download- of aanmeldingsknop toe, of op zijn minst een zoekvak.

  • Hou het simpel: niemand wil dat hun 404-pagina er chaotisch uitziet.

Cruciale aspecten van jouw 404-pagina

Verander gebruikersfout in UX-kans

Een standaard, kant-en-klare 404-pagina geeft leerlingen maar één optie: teruggaan naar waar ze vandaan kwamen. Wat een domper. Je wilt 404-pagina's ontwerpen waarmee leerlingen door kunnen gaan naar andere delen van jouw schoolwebsite, meestal de startpagina of pagina's met functies.

En geef ze niet alleen links. Voeg een zoekvak toe aan de 404-pagina om leerlingen een gevoel van controle over hun ervaring te geven en het succes van taken te vergemakkelijken.

Vermijd rommel voor hogere succespercentages voor leerlingen

De leerling overweldigen met een 404-pagina boordevol links naar elk hoekje en gaatje van de website van jouw school is een trefzekere manier om een reeds gefrustreerde leerling cognitief te overbelasten. En zoals NN Group-goeroe Kathryn Whitenton duidelijk maakt, gaan cognitieve overbelasting en bruikbaarheid niet samen.

De beste methode is om een 404-pagina te ontwerpen met een handvol belangrijke links, waaronder een link naar de startpagina, zodat leerlingen die nog niet zeker weten waar ze naar op zoek zijn, er gemakkelijk uit kunnen komen. Andere opties om op te nemen kunnen zijn naar een blog, lessen of Onze school-pagina.

De beste 404-pagina's zijn kansen voor branding

Voor veel leerlingen en ouders is een 404-pagina misschien wel de allereerste interactie die ze hebben met je school. Dat is veel druk voor een kleine foutpagina. Volg de standaard best practices, zoals ervoor zorgen dat de esthetiek van de pagina past bij de rest van de schoolsite. Zorg ervoor dat microcopy de toon overal weerspiegelt en dat pictogrammen en afbeeldingen coherent zijn met andere pagina's.

Geweldige 404 pagina-ontwerpen voor inspiratie

Hier zijn een paar websites die alle juiste vakjes hebben aangevinkt met hun 404-pagina's. Of het nu in de vorm van slimme branding of boeiende humor is, elk van de volgende pagina's trok mijn aandacht vanwege de ervaring die ze gebruikers bieden.

1. Mailchimp

Mailchimp is een van die namen die de meeste mensen tegenwoordig zullen herkennen. Hun website draait helemaal om branding en persoonlijkheid, en de 404-pagina levert hetzelfde resultaat op! Ik vind het geweldig dat Mailchimp een korte uitleg geeft over hoe ze de pagina die de gebruiker zocht niet konden vinden, evenals de branding van de illustratie.

404-pagina van Mailchimp

Afbeelding: 404-pagina van Mailchimp.

2. Lego

Lego slaagt erin om een 404-pagina-ontwerp te leveren dat zowel on-brand als nuttig is. Nuttig, in die zin dat er een slechte gebruikerservaring voor nodig is en er een verkoopkans van wordt gemaakt. Vandaar de geweldige CTA (Call to action) die gebruikers terugbrengt naar de startpagina. De kopie voegt flair en humor toe, waardoor de ervaring van de foutpagina wordt verbeterd.

404-pagina van Lego

Afbeelding: 404-pagina van Lego.

3. Starbucks

De koffiegigant die we allemaal kennen, Starbucks, heeft geweldig werk geleverd met hun 404-paginaontwerp. De pagina-ontwerpen bieden gebruikers een verklaring waarom ze een foutpagina zijn tegengekomen, evenals een aantal belangrijke links naar de startpagina, contactpagina en de sitemap.

404-pagina van Starbucks

Afbeelding: 404-pagina van Starbucks.

4. Medium

Medium is een klassiek voorbeeld van een geweldige 404-pagina die geen illustraties of video's nodig heeft om een geweldige ervaring te bieden. Medium doet het met lettertype! Ik houd van de verschillende grijstinten in de tekst en de creativiteit met tekst.

404-pagina van Medium

Afbeelding: 404-pagina van Medium.

Nog beter is het gebruik van deze pagina om wat aanbevolen blogs aan te bieden. Het is op de een of andere manier zowel merkgebonden als een erg grappige keuze aan inhoud, maar het werkt over het algemeen voor een geweldige ervaring.

5. Airbnb

Airbnb heeft het hele merkpersoonlijkheidsgedoe uitgezocht. Ze hebben zelfs hun eigen lettertype: cornflakes. En dus is het geen verrassing dat hun 404-pagina opnieuw een hit is. De gif aan de rechterkant van het scherm is een geweldige manier om weer te geven hoe gebruikers zich voelen op een 404-pagina - het voegt zowel humor als flair toe aan een verder eenvoudige pagina. De 404-pagina bevat ook 7 links naar hun startpagina en andere belangrijke pagina's van hun website.

404-pagina van Airbnbn

Afbeelding: 404-pagina van Airbnb.

Conclusie

Jouw 404-foutpagina is een kans om wat creativiteit te tonen en de leerlingen en ouders op het pad te krijgen, waar jij je als school wilt krijgen: namelijk, er is iets misgegaan, maar alles is in orde. Behandel deze pagina als een soort landingspagina en het kan uiteindelijk helpen om aan jouw schoolmerk te bouwen en conversies te genereren.

Dit is het moment waarop je een moment neemt dat vaak gevuld is met frustratie en negativiteit en er iets goeds van maakt. Maak het voor de leerling een onvergetelijke ervaring!

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.