Hoe maak je een geweldig YouTube-kanaal voor je school?

Gemaakt
6 augustus 2021
Laatste update
11 maart 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Sociale media
Samenvatting
Stel je een speciaal YouTube-kanaal voor waar je een verbinding kunt maken op stichtings-, school- of klasniveau. Je eigen YouTube-kanaal op school is niet alleen het primaire kanaal voor het verbinden van leerlingen met de klas, maar kan ook je videobasis vormen om ouders, personeel en alle belanghebbenden in je school te betrekken, zegt websitebouwer Robbert van Empel.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Welke rol kan YouTube voor jouw school innemen?

Als je deze hele afbeelding van leren op afstand een beetje wazig vindt, ben je niet de enige. Het is duidelijk dat er voor bijna iedereen technologische obstakels zijn. Het is ook duidelijk dat video, hoewel niet het wondermiddel op zich, het digitale kanaal is om je middelen in te investeren om de connecties met je schoolgemeenschap te versterken - in tijden van crisis of anderszins. Verspreid nu je school YouTube-kanaal.

Tot 2 jaar geleden hadden de meeste ouders nog nooit van Zoom, Google Meet of Teams gehoord, laat staan ​​dat ze ervan afhankelijk waren als een reddingslijn naar de school van hun kind. Maar video kan en moet veel verder gaan dan klassikaal onderwijs en teleconferenties. Youtube is de natuurlijke oplossing. Het maakt deel uit van ons communicatieweefsel.

Uit enquêtes blijkt dat het tijd is voor video

Onlangs zijn meer dan 125 scholen in Amerika ondervraagd en het is duidelijk dat de meeste scholen, leraren en ouders op zoek zijn naar effectievere manieren om te communiceren, en video - of het nu gaat om leren of andere schoolcommunicatie - is een boeiende, efficiënte methode.

Naarmate meer en meer scholen de standaard sociale media gebruiken: Facebook, Twitter en Instagram, wint YouTube aan populariteit als de natuurlijke manier om je schoolverhalen te vertellen in wat misschien wel ieders favoriete medium is: korte video's.

Een YouTube-kanaal biedt bijna onbeperkte mogelijkheden voor livestreaming en gearchiveerde opnames.  

Volg deze vier eenvoudige stappen en je hebt binnen de kortste keren je YouTube-kanaal voor school in de lucht.

1. Stel het YouTube-kanaal van je school in

Het opzetten van een kanaal voor je school op YouTube is super makkelijk. Ga gewoon naar het kanaal www.youtube.com/create en Google leid je door het hele proces heen.

Er is een belangrijke opmerking waarmee je rekening moet houden tijdens het hele proces. Je hebt een Google-account nodig om je YouTube-kanaal in te stellen. Gebruik niet persoonlijke account, maar maak een speciaal account aan voor je school. Door een nieuw account aan te maken, kun je bepalen wie toegang heeft tot het plaatsen van video's.ragraaf

In de laatste stap van het maken van het kanaal wordt je ook gevraagd welke activiteiten je op je kanaal wilt toestaan. De opties zijn:

  • Vind een video leuk

  • Reageer op een video

  • Een video favoriet maken

  • Abonneer je op een kanaal

Al deze opties zijn ontworpen om betrokkenheid te bevorderen, dus het is verstandig om ze allemaal aan te vinken. Je hebt de mogelijkheid om geen opmerkingen toe te staan, maar ik stel voor dat je ze toestaat, want dit alles is bedoeld om de betrokkenheid te bevorderen. Reacties kunnen altijd worden gemodereerd.

Je hebt ook de keuze om je YouTube-kanaal openbaar, privé of verborgen te maken. Ik stel voor dat scholen de openbare optie kiezen, omdat dat het beste is voor de doorzoekbaarheid en het gemakkelijkst te beheren is. Noah Geisel, redacteur bij Verses Education, raadt aan om je kanaal als verborgen in te stellen. Een niet-vermelde instelling maakt je kanaal toegankelijk via een directe link, dus je moet de link delen, maar je inhoud kan niet worden doorzocht. Bij een niet-vermeld kanaal is toestemming om je te abonneren niet vereist, zoals bij een privékanaal het geval is.

2. Stel productienormen in voor YouTube-video's op school

Zodra je je kanaal hebt ingesteld, ben je klaar om video's te maken.

Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent tenslotte geen filmmaker. Misschien worstel je met een selfie, laat staan ​​met het filmen van een fatsoenlijk ogende video. Maak je geen zorgen. Het is niet zo moeilijk als je denkt. Veel docenten, beheerders en studenten vinden het maken van de video eigenlijk heel leuk.

Je wilt een aantal normen voor productiekwaliteit vaststellen, maar tegelijkertijd wil je de bijdragen van docenten niet ontmoedigen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen met het maken van YouTube-video's.

De meeste smartphones kunnen goede video produceren.

Je hebt geen duur camerasysteem nodig om je eigen video's te maken. Smartphones zijn zo ver gevorderd dat ze volledig in staat zijn om video van hoge kwaliteit vast te leggen.

Het is belangrijker dat je een breed frame fotografeert in landscape-modus en dat je voldoende verlichting krijgt. Als je die twee dingen doet, heb je een goede start.

Kom dichtbij genoeg voor een goede geluidskwaliteit.

Hoewel mobiele telefoons video van hoge kwaliteit kunnen vastleggen, kan hetzelfde niet altijd worden gezegd voor geluid. Je zult misschien verbaasd zijn als je begint te fotograferen om te zien dat het geluid gewoon niet doorkwam zoals je had gehoopt.

Zorg er altijd voor dat je dicht genoeg bij de actie bent om goed geluid te krijgen. Het kan zijn dat je een extra microfoon nodig hebt. Een snelle online zoekopdracht zou voldoende kwaliteitsmicrofoons moeten opleveren die je eenvoudig op je smartphone kunt aansluiten.

Gebruik de YouTube-editor.

YouTube wil dat mensen video's bekijken, wat betekent dat ze willen dat je video's van hoge kwaliteit zijn. Om je daarbij te helpen, hebben ze een YouTube-editor gemaakt, een krachtig hulpmiddel om je video's het soort presentatie te geven dat je vroeger alleen van een professional kon krijgen. Je kunt uitsnijdingen, overgangen, muziek, bijschriften en nog veel, veel meer toevoegen. Het beste van alles ... het is gratis! De editor is beschikbaar wanneer je je video uploadt.

3. Stel de YouTube-productieploeg van je school samen

Een van de manieren om ervoor te zorgen dat de video-inhoud blijft komen, is door bijdragers aan te moedigen. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Je kunt studenten, docenten, medewerkers en zelfs ouders werven om te helpen. In feite zou het een groepsinspanning moeten zijn.

Het betrekken van studenten als schoolproducers zou een van de beste stappen kunnen zijn die je voor je school kunt maken. Kies een aantal van de meer getalenteerde studenten uit om een ​​handje te helpen bij het produceren en doorlichten van de video's die door anderen zijn gemaakt.

Ook verwacht niemand dat je Steven Spielberg bent. Je hoeft geen video's van professionele kwaliteit te maken. Authenticiteit blijft het mantra als het gaat om zelf geproduceerde video's.

4. Laat je kanaal geen stof vergaren

Als je een YouTube-kanaal hebt, is het van cruciaal belang dat je regelmatig nieuwe video-inhoud plaatst. Je wilt niet dat een toekomstige student of ouder naar je YouTube-pagina kijkt en ziet dat je al een jaar of langer geen video hebt gepost. Als je geen video's gaat posten, kun je bijna beter geen kanaal hebben.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.