Hoe maak je een schoolwebsite aantrekkelijk?

Gemaakt
6 januari 2022
Laatste update
16 november 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Wil je een nieuwe website voor je school laten maken en moet deze aantrekkelijk zijn voor potentiële nieuwe leerlingen en hun ouders? Lees dan hier waar je op moet letten bij het laten bouwen van je nieuwe schoolwebsite. Websitebouwer Robbert van Empel geeft advies.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Hoe kun je de website van je school aantrekkelijk maken?

Helaas hebben veel scholen te weinig kennis over het laten bouwen van een nieuwe schoolwebsite. Daarom neemt men vaak genoegen met een nieuwe website die niet aantrekkelijk en effectief is.

In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een nieuwe website voor je school laat maken. Wil je niet het hele artikel lezen, maar meteen een voorbeeld zien? Kijk dan naar deze conceptpagina die ik heb gemaakt: de artistieke school.

Het eerste wat je ziet

Probeer jezelf in te leven in de leerling. De leerling is opzoek naar een aantrekkelijke school, maar kan tegelijkertijd ook kijken naar zijn/haar favoriete Netflix-serie of YouTuber. De leerling kan ook nog eens gezellig met vrienden kletsen via sociale media of kan zijn/haar favoriete spelletjes spelen.

Kortom, de kans dat de leerling veel tijd wil investeren in het ontdekken van een nieuwe school is klein. Daarom dien je als school veel aandacht te besteden aan het eerste wat een leerling ziet op de website.

Zorg dat het overzichtelijk is, met weinig tekst en weinig opties. Daarnaast is het belangrijk dat direct duidelijk is wat jouw school uniek maakt en waar verwacht dat ze op klikken. Uiteraard moet het er ook nog eens aantrekkelijk en professioneel uitzien.

Uniek

Wat maakt jouw school uniek? Waarom zou de leerling niet naar een concurrent moeten gaan? Maak meteen duidelijk waarom jouw school speciaal is. Stel je voor dat jouw school een jaarlijkse open podium heeft. De kans is groot dat de concurrent dat ook heeft, maar als jij op je website hiermee gaat etaleren, dan laat je zien dat jouw school dit belangrijk vindt.

Je kunt tijdens het open podium een mooie foto laten maken van een leerling. Dit kun je gebruiken als achtergrondfoto op je schoolwebsite. Het straalt professionaliteit uit, maar tegelijkertijd ook luxe en dat je als school meer doet, dan alleen "normale" lessen aanbieden.

Leerlingen die iets met kunst willen doen zullen zich direct aangesproken voelen. Ben je bang dat daardoor andere leerlingen weglopen? Dat is gelukkig niet het geval, want deze leerlingen zien vooral dat jouw school iets extra's doet.

Call to action

Als de leerling op de website van jouw school komt, dan dient er weinig afleiding te zijn. Er moet een korte titel zijn met wat jouw school onderscheidt, met daaronder een kortere verdere uitleg.

Als laatste moet er een opvallende knop zijn, waarin je van de leerling verlangt dat deze erop klikt. Je kunt bijvoorbeeld op de knop zetten: "kom nu kijken bij ons theater". Zodra de leerling daarop klikt en bij jouw op school langs komt, is de kans groot dat je ze binnen kunt halen voor een aanmelding.

Maak je website onvergetelijk

Een foto op de achtergrond van je website is niet zo moeilijk. Laat daarom een professionele websitebouwer iets extra's maken waardoor de website professioneler overkomt.

Ik heb een voorbeeld gemaakt waarin je kunt zien wat een website bijzonder maakt. Via deze link "de artistieke school" kun je zien dat er gele bolletjes omhoog komen. Het geeft een realistische illusie van stofdeeltjes die omhoog dwarrelen als een podium wordt verlicht. Je kunt ook nog eens met je muis door de stofdeeltjes heen, waardoor ze door de wind aan de kant worden gedrukt.

Dit soort interactiviteit zorgt ervoor dat de leerling langer op je website blijft. Waardoor de kans wordt vergroot dat de leerling zich gaat aanmelden voor bijvoorbeeld een open dag.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.