Hoe zoeken leerlingen en ouders naar jouw school?

Gemaakt
20 oktober 2021
Laatste update
1 juni 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Nieuwe potentiële leerlingen (en hun ouders) zoeken op 3 manieren op internet naar een nieuwe school. Hoe kun je bij het maken van jouw schoolsite daarop inspelen? Krijg hier tips van websitebouwer Robbert van Empel.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Op welke manieren komen leerlingen op schoolwebsites?

Er zijn 3 manieren waarop leerlingen (en hun ouders) zoeken op Google. 10% van de leerlingen is direct klaar om zichzelf aan te melden voor een school, 10% van de leerlingen is direct opzoek naar een schoolmerk en maar liefst 80% zoekt naar algemene informatie.

Klaar om zichzelf aan te melden

Er is een kleine groep leerlingen die direct klaar is om zichzelf aan te melden. Deze groep leerlingen zoekt op Google vooral naar de manier waarop ze zichzelf kunnen aanmelden. Een voorbeeld van een zoekopdracht is "aanmelden voor een school in Amsterdam".

Opzoek naar een schoolmerk

Sommige leerlingen weten al van het bestaan van jouw school af. Deze leerlingen willen simpelweg op jouw schoolwebsite komen of willen extra informatie over jouw school. Een voorbeeld van een zoekopdracht bij dit soort leerlingen is "website College Reimerswaal".

Zoeken naar algemene informatie

De meeste zoekopdrachten van leerlingen gaan over andere dingen dan jouw school. Leerlingen zoeken voornamelijk naar antwoorden op vragen. Voorbeelden van zoekopdrachten bij deze categorie zijn "Wat is de HAVO?" of "Hoe kan ik de HAVO halen?"

Hoe kun je dit gebruiken?

SEO staat voor "Search Engine Optimalisation" oftewel "wat kun je doen om ervoor te zorgen dat mensen op internet jou vinden? Een goede SEO helpt jouw school om leerlingen (en hun ouders) kennis te laten maken met jouw schoolmerk.

Dat betekent dat je veel content (inhoud op je website) moet gaan maken. Daarbij moet je rekening houden met de 3 verschillende manieren waarop leerlingen op zoekmachines zoeken.

Zodra je de juiste inhoud maakt, weten leerlingen jouw school beter te vinden.

Let op dat je daarbij een goed doel voor jezelf stelt. Het doel van elk bericht moet wijzen naar een formulier, waarin je emailadressen van potentiële leerlingen verzamelt. Zodra de tijd rijp is, ga je deze leerlingen een email (of meerdere emails) sturen, zodat ze zichzelf gaan aanmelden voor jouw school.

Subtitel

Als je content gaat maken voor leerlingen die algemene informatie zoeken, dan kun je dat het beste doen via een blog. Zorg dat je:

  • Vragen beantwoord

  • De ultieme handleiding maakt

  • Tips geeft

  • Berichten maakt die starten met "Hoe..."

Content voor leerlingen die zichzelf willen aanmelden kun je het beste plaatsen in statische pagina's. Zorg daarbij dat je overtuigende teksten plaatst. Het doel hierbij is dat de leerling klikt op de knop aanmelden.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.