Hoeveel geld moet je uitgeven aan promotie voor je school?

Gemaakt
12 augustus 2021
Laatste update
16 november 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
In het onderwijs is men geneigd om maar een klein deel van het budget uit te geven aan marketing, zegt websitebouwer Robbert van Empel. Wat vaak gebeurd, is dat men kijkt wat de concurrerende scholen doen en dat doet men dan na (maar dan met zo min mogelijk geld). Het is daarom verfrissend om eens een uitstapje te maken. Laten we kijken wat bedrijven doen aan marketing.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Wat voor bedragen geven bedrijven uit aan marketing? En hoe kan jouw school daarvan leren?

Bedrijven kijken altijd naar de omzet die ze draaien en nemen daar een percentage van. Daarin kijkt men eerst naar de hoogte van de marketingkosten van de vorige perioden en die past men aan op basis van de nieuwe omzet. Marketingkosten gaan overigens niet alleen over campagnekosten, maar ook over advertentiekosten, personeelkosten, drukwerk, etc. Overigens moet je ook precies weten hoe je het beste leerlingen en ouders kunt bereiken en welke online kanalen je daarvoor kunt gebruiken?

Wat is een nieuwe leerling waard?

De eerste en belangrijkste vraag die je aan jezelf moet stellen is: wat is een nieuwe leerling mij waard? Bedrijven kijken naar wat een nieuwe klant voor winst oplevert. Hoeveel van die winst mag uitgegeven worden aan marketing? Bedrijven passen een handige regel toe, namelijk de 10% regel.

De 10% regel

Deze regel wordt het meest gebruikt en is tegelijkertijd ook de meest simpele regel. Kijk naar wat je bruto jaaromzet is en reserveer 10% voor marketingbudget. Bedrijven investeren van dit budget 25% aan online marketing.

Waar je het geld moet inzetten

Bedrijven gebruiken "Return On Marketing Investment" (kortweg ROMI) om te berekenen hoeveel euro ze winst ze krijgen voor elke euro die ze hebben uitgegeven aan marketing. De formule is simpel:

(opbrengst van je campagne x marge in %) - (de investering in de campagne) = je ROMI.

Het doel is om voor elk losse onderdeel te kijken wat je ROMI is. Kijk dus bijvoorbeeld hoeveel ROMI je hebt voor je website of voor een advertenties die je hebt geplaatst. Je krijgt hierdoor goed inzicht welke campagnes goed werken en welke minder goed werken. Hierdoor weet je waar je de volgende keer meer in moet investeren en waar minder.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.