Ik Heb Jaar Geleefd Zonder Smartphone!

Gemaakt
27 januari 2023
Laatste update
27 januari 2023
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Persoonlijk
Samenvatting
Voor zover mij bekend ben ik een normale man. Toch is schijnbaar iets apart, want zodra ik vertel dat ik geen smartphone heb, kijken mensen me aan alsof ik gek ben. Vooral omdat ik ook nog eens voor mijn werk websites maak.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Het moment van bewustwording

In oktober 2021 had ik een gesprek over hoeveel tijd mensen besteden op hun smartphone. Zelf was ik in de veronderstelling dat mijn gebruik zou meevallen. Hooguit een uurtje per dag. Na wat beter onderzoek, kwam ik erachter dat ik ongeveer 5 uur op mijn telefoon zat… PER DAG! Dit moest veranderen, dus ging ik op mijn smartphone op YouTube kijken wat je hieraan zou kunnen doen. Daarbij kwamen voornamelijk 2 bruikbare tips naar voren.

Tip 1:

Zet alle notificaties uit (dus ook WhatsApp). Hierdoor bepaal jezelf wanneer je gebruik maakt van je telefoon.

Tip 2:

Vervang je smartphone door een “domme telefoon”. Hier kun je alleen op bellen en sms-en. En wie gaat er nu uren sms-en? Niemand dus.

Het moment van verandering!

Het weg doen van mijn telefoon vond ik veel te heftig. Want ja, ik heb alle apps wel echt nodig. Vooral Whatsapp, want mijn gezin, werk en vrienden moeten mij natuurlijk wel kunnen bereiken. Dus ik zette alle notificaties uit. Het gevolg... ik ervaarde minder stress en kon geconcentreerder werken. Het voelde ineens alsof ik meer gefocussed was. Toch bleef het aantal uren dat ik op mijn smartphone zat hoog. Voornamelijk in de avonduren zat ik op de bank met YouTube, maar ook op elk moment dat ik mezelf lichtelijk begon te vervelen pakte ik mijn smartphone erbij (waarna ik doelloos begon te scrollen). Steeds meer begon ik na te denken over het weg doen van mijn smartphone. Tot het moment dat ik een borreltje te veel op had en mijn smartphone liet vallen. Begin januari 2022 kocht ik een domme telefoon, waarmee je praktisch alleen kunt bellen en sms-en.

Het moment van succes

Na 1 maand viel me op dat ik meer tijd had voor andere dingen, waar ik nooit tijd voor had. Daarom besloot ik om geen smartphone meer te kopen. Inmiddels ben ik een jaar verder. Daarin is het me opgevallen dat ik meer ben gaan lezen, leren en ben ik dingen gaan doen waar ik normaal gesproken nooit aan was begonnen.

Zijn er ook nadelen?

Ja, die zijn er. Zoals mensen raar naar me kijken als ik vertel dat ik geen smartphone heb, zie ik nu allemaal verslaafden om me heen die niet eens een seconde kunnen zonder hun smartphone kunnen. Maar even zonder grappen te maken. Ik kan het iedereen aanraden om de smartphone weg te doen. Iedereen heeft een excuus waarom ze echt hun smartphone moeten behouden, maar vraag jezelf af... heb je het wel ECHT nodig?

Jouw uitdaging!

Als afsluiter wil ik je uitdagen. Kijk of je nog een oude domme telefoon kunt vinden (of lenen) en doe daar je simkaart in. Zet je smartphone voor maar 1 week uit en kijk wat er gebeurd.