Een functie binnen Instagram is de carrousel. Dit zijn 10 foto's of afbeeldingen
die je achter elkaar kunt plaatsen en waarbij de leerlingen (of hun ouders) steeds moeten doorklikken naar een
volgende foto. Een voorbeeld van een dergelijke carrousel zie je hieronder.
Je ziet dat deze afbeeldingen geen foto's zijn van mijzelf of van uitzichten of mijn kantoor. Nee, het is een bericht die ik wil meegeven aan de lezer. Met het bericht probeer ik een meerwaarde te bieden en gaan lezers mij tegelijkertijd zien als de autoriteit op het gebied van dit specifieke onderwerp.
Als school kun je dit principe ook gebruiken voor potentiële nieuwe leerlingen. Je
biedt een meerwaarde aan en laat zien dat jij de autoriteit bent. Hierdoor is de kans groter dat
leerlingen:
Zich in de toekomst willen aanmelden bij jouw school
Jouw school gaan aanraden bij andere leerlingen
De website van jouw school gaan bezoeken voor meer informatie
Hiervoor moet je het AIVA model gebruiken. AIVA staat voor:
In de eerste afbeelding van je carrousel moet je de aandacht trekken. Laat zien waarom iemand dit zou moeten lezen. Het gaat er niet om dat je iets over jezelf vertelt, het gaat er juist om dat je laat zien dat de leerling hier iets krijgt (dat het van meerwaarde is om de carrousel te bekijken).
Een voorbeeld:
Je zou als titel kunnen pakken "10 boeken die mijn leven hebben veranderd". Weinig leerlingen zullen dit lezen, omdat het over jou gaat en niet over hen. Deze titel kun je dus beter veranderen in "10 boeken die jouw leven gaat veranderen".
Je hebt de aandacht gekregen, in de volgende 6 afbeeldingen moet je de interesse gaan wekken. Let op! Zorg dat je meteen iets interessants vertelt in de 2e afbeelding, anders haken leerlingen af.
Laat leerlingen hun fantasie gebruiken en laat ze inbeelden hoe hun leven in de toekomst zal veranderen. Maak een afbeelding met bulletpoints, waarin je vertelt dat als ze iets doen, dat er een verandering in hun leven gaat plaatsvinden.
Een voorbeeld:
Lees 10 bladzijde per dag
Lees in de ochtend 4 bladzijden
Lees in de middag 2 bladzijden
Lees in de avond 4 bladzijden
Na 1 maand heb je een boek uit van maar liefst 300 pagina's en weet je alles voor je Nederlands mondeling.
Op de laatste afbeelding is het tijd om leerlingen daar te krijgen waar je ze wilt hebben. Laat leerlingen een actie ondernemen. Verwijs naar een videohandleiding, een artikel op je website, een "like" voor je carrousel, een registratie van hun email (waarin je ze belooft een volledige handleiding te krijgen), etc.
Instagram (en alle andere sociale media) werken met een algoritme. Ze registreren hoeveel leerlingen jouw carrousel zien en erop doorklikken. Stel dat een leerling doorklikt op jouw carrousel, maar na de derde afbeelding sluiten ze de carrousel, dan denkt het algoritme van Instagram dat jouw bericht slecht is. Hierdoor zal jouw carrousel niet meer bij andere leerlingen worden aangeraden en verdwijnt het in het archief van Instagram.
Het is dus belangrijk om de eerste drie afbeeldingen heel goed in te richten. In een schema ziet het er als volgt uit.
Afbeelding: het AIVA model.
Er zijn twee redenen waarom leerlingen afhaken na de derde afbeelding. De eerste reden is dat je niets nieuws verteld. De leerling weet al wat er gaat komen. De tweede reden is dat je teveel verteld. Als je door een carrousel swiped, dan zit daar een bepaalde flow in. Als er teveel tekst op een afbeelding staat, dan komen leerlingen uit hun flow en stoppen ze met de carrousel.
Zorg dat je niet bij de eerste 3 afbeeldingen al de belangrijkste informatie geeft. Als je dat doet, dan weet de leerling alles al en dan is er geen reden meer om door te gaan.
De belangrijkste informatie moet bij de twee afbeeldingen met de V's komen. Daar ga je precies vertellen waar het om draait en geef je ze alle details die ze moeten weten. In deze afbeeldingen moet je de leerlingen iets bijbrengen (leren) of vertel een grap.
In de laatste actie-afbeelding wil je tijddruk zetten. Doe een aanbieding die voor de komende week blijft staan of misschien zelfs voor de komende 2 uur.
Een voorbeeld:
"De komende 2 uur beantwoorden we jouw vragen". Hierdoor gaan leerlingen vragen aan je stellen, waardoor je met ze in contact komt en binnen kunt halen voor bijvoorbeeld jouw open dag. Daarnaast zullen er interessante vragen komen, die je weer kunt gebruiken voor je nieuwe carrousel.
Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.