Voldoet de homepagina van jouw school aan de 5 secondentest?

Gemaakt
20 december 2021
Laatste update
2 september 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Je hebt een nieuwe website voor je school laten maken en het ziet er mooi uit. Maar is het ook effectief? Heeft de websitebouwer van jouw schoolwebsite de 5 secondentest gedaan om de eerste indruk van nieuwe potentiële leerlingen in kaart te brengen? Een slechte homepagina kan ervoor zorgen dat je nieuwe leerlingen misloopt.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Maakt je indruk op nieuwe leerlingen met je schoolwebsite?

Eerste indrukken zijn enorm krachtig en zijn belachelijk moeilijk te veranderen als de ervaring slecht is. En de eerste indruk van een nieuwe leerling die op de startpagina van de website van jouw school belandt, is een make or break-moment. Als je het goed doet, krijg je misschien een nieuwe leerling, als je het verkeerd doet, heb je de moeite en het geld verspild om die leerling naar je schoolwebsite te krijgen.

Vier vragen die moeten worden beantwoord

Het geheim van een goede startpagina is dat de bezoeker (de nieuwe leerling of ouder) deze essentiële punten begrijpt binnen de eerste 5 seconden nadat ze op de website van je school zijn beland:

  • Weten ze wie je bent?

  • Weten ze wat je doet?

  • Weten ze dat er iets voor hen is?

  • Weten ze waar ze heen moeten?

Alle vier deze punten gaan in op de eerste indruk die de leerling krijgt. De leerling moet direct begrijpen of de schoolwebsite geschikt ik voor zichzelf en moet weten wat de volgende zet is. Leerlingen kunnen snel jouw website verlaten en naar een andere plaats gaan (zoals de website van je concurrent) of ze kunnen op jouw website blijven om zich bezig te houden met het vinden van de juiste informatie of het volbrengen van de juiste taak (zoals zichzelf aanmelden voor je school).

Het gaat niet om het design

Ik hoop dat je hebt gemerkt dat het website-ontwerp voor je school niet een van deze eerste 4 punten is. De vormgeving dient ondergeschikt te zijn aan de informatie die je de leerlingen verstrekt. Design is belangrijk, maar veel minder belangrijk dan iedereen denkt. De meeste scholen kijken niet objectief naar de ervaring van de nieuwe leerling wanneer deze op de schoolwebsite terecht komen. Er is teveel blinde trots in het design of de eigen school (of logo), zodat de ervaring van de nieuwe leerling niet kritisch wordt bekeken.

Een goede oefening is om mensen die je kent uit te nodigen om 5 seconden naar je website te kijken en ze gewoon te vragen wat ze hebben gezien. Doe dit met mensen die je schoolwebsite nog nooit eerder hebben gezien. Doe dit regelmatig om een ​​nieuw perspectief te krijgen naarmate de tijden veranderen.

Je kunt het ook doen door een heatmaptool te gebruiken zoals VisualEyes. Via deze gratis tool gebruik je kunstmatige intelligentie die in kaart brengt waar leerlingen in de eerste 5 seconden naar kijken. Hierdoor weet of ze naar de juiste plekken op je startpagina kijken en of ze hierdoor kunnen voldoen aan het beantwoorden van de 4 vragen.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.