Wat is de beste oplossing voor een te groot menu op je schoolwebsite?

Gemaakt
14 oktober 2022
Laatste update
14 oktober 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Je wilt de communicatie met leerlingen en ouders verbeteren via de schoolsite. Een onoverzichtelijk menu kan hieraan bijdragen. De beste oplossing volgens websitemaker Robbert van Empel is het laten bouwen van een verticaal menu voor de website van jouw school.

Heb je moeite om alle menu-items op je schoolwebsite weer te geven in een horizontaal menu?

Het kan zijn dat je een extra menu toevoegd op je website om dit probleem op te vangen, maar dan moet je weer opnieuw kijken naar hoe de website is opgebouwd of het kan zijn dat je menu-items of delen van de schoolsite helemaal moet verwijderen.

Als dit een probleem is op de website van jouw school, dan is het de moeite waard om een verticaal menu te overwegen.

Een verticale navigatie is vertrouwt bij leerlingen en ouders die op je website komen en het is goed weer te geven op alle schermformaten (zoals tablets en mobiele telefoons).

Laten we ons voorstellen dat je school een nieuw opleidingsniveau heeft toegevoegd en dat de informatie hierover op de schoolwebsite moet komen. In plaats van het door elkaar husselen van de bestaande structuur, heb je in een verticaal menu meer ruimte en dus ook de ruimte om de menu-items toe te voegen aan het bestaande menu.

Afbeelding: voorbeeld van een verticaal menu ( tonylevin.com).

Makkelijk te scannen

Een verticale navigatie zoals in in de afbeelding hierboven is heel makkelijk voor mensen om te scannen. Men ziet direct wat er beschikbaar is op de website. Zelfs als je een relatief lang menu hebt, is het nog steeds een overzichtelijk menu.

Vertrouwt

Een verticaal menu is ok nog eens vertrouwt bij veel leerlingen en ouders. Het word namelijk veel gebruikt bij desktop apps en mobiele apps (zoals in de afbeelding hieronder).

Afbeelding: een verticaal menu in gmail ( gmail.com).

Wat ook een groot voordeel is bij het gebruik van een verticaal menu voor je schoolsite, is dat het menu hetzelfde is op de computer als op een mobiele telefoon. Dit is vooral goed voor een betere communicatie met je leerlingen, omdat die vooral gebruik maken van een mobiele telefoon om informatie op te zoeken. Maar zodra de leerling toch via de computer de informatie op je schoolwebsite zoekt, zal het met precies hetzelfde menu te maken hebben. Waardoor de leerling beter in staat is de juiste informatie te vinden.

Afbeelding: voorbeeld van een verticaal menu op een computer en een mobiele telefoon ( haywoodgolf.com).

De verticale navigatie zal op de mobiele telefoon waarschijnlijk dan wel verborgen zijn onder de drie streepjes (wat websitemakers grappig genoeg een hamburgermenu noemen).

Let op! Verberg je verticale menu op je schoolsite als je op een computer zit niet achter een hamburgermenu. De meeste leerlingen en ouders zullen namelijk niet de actie nemen om dan op het hamburger-icoontje te klikken. En dit werkt uiteraard nadelig voor de communicatie met hen.

Richtlijnen voor het doorvoeren van een verticaal menu

Als jouw school het besluit heeft genomen om een verticaal menu te integreren op de schoolsite. Zorg dan dat je deze richtlijnen goed doorneemt.

  • Hou het altijd zichtbaar en verberg het verticale menu niet achter een hamburger-icoon.

  • Zet het menu aan de linkerkant van de website.

  • In het menu, lijn de woorden en iconen uit aan de linkerkant, zodat het makkelijker voor ouders en leerlingen is om de menu-items te scannen.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan maken." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.