Wat is een content management systeem? Heb je dit nodig voor jouw school?

Gemaakt
13 december 2021
Laatste update
16 september 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Een contentmanagementsysteem (vaak afgekort als CMS) is een hulpmiddel waarmee je content (bijvoorbeeld een bericht) op de website van je school kunt maken, zonder dat je daarvoor code hoeft te schrijven. Als websitebouwer adviseer ik altijd om dit voor je schoolwebsite te laten bouwen.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Waarom zou je een CMS voor de website van jouw school laten bouwen?

In plaats van je eigen systeem te bouwen voor het maken van webpagina's, het opslaan van afbeeldingen en andere functies, handelt het contentmanagementsysteem al die basisinfrastructuurzaken voor je school af. Hierdoor hoef je als school alleen maar de concentreren op het maken en delen van berichten voor je website.

Hoe werkt een contentmanagementsysteem?

Om je een idee te geven van hoe een contentmanagementsysteem (kortweg CMS) werkt, ga ik je op een kleine tour nemen door de interface van Webflow. Dit is het beste systeem waar je als school je CMS in kunt laten maken. Er zijn ook andere manieren om dit te doen, zoals Wordpress, maar deze zijn minder goed in gebruik en het is lastiger te onderhouden.

Laten we beginnen met het maken van een stukje tekst. Zonder een contentmanagementsysteem zou je een statisch HTML-bestand moeten schrijven en dit zou je naar je server van je school moeten uploaden. Dit is voor de meeste scholen te ingewikkeld en daarom wil je een bericht gewoon schrijven in een overzichtelijk systeem dat een beetje lijkt op een Word-document:

CMS van Weblfow

Afbeelding: het simpele contentmanagementsysteem van Webflow is ideaal voor scholen.

Voor het toevoegen van afbeeldingen, kun je gemakkelijk op een knop klikken, waardoor je een afbeelding rechtstreeks kunt koppelen aan je bericht. Hierdoor hoef je niet apart nog een connectie te leggen met een webserver (wat veel te ingewikkeld is voor de meeste medewerkers op een school):

Afbeelding uploaden

Afbeelding: het is makkelijk voor scholen om een afbeelding toe te voegen aan een bericht in Webflow.

Het contentmanagementsysteem is niet alleen een systeem het beheer van berichten inzichtelijk houdt. Het zorgt er ook voor dat berichten precies zo worden weergegeven aan leerlingen (en hun ouders) zoals jij dat wilt. Zonder dat je veel tijd kwijt bent aan de opmaak van het bericht.

Waaruit bestaat een contentmanagementsysteem?

Op een meer technisch niveau bestaat een contentmanagementsysteem uit twee kernonderdelen:

  • Een content management applicatie (CMA) – dit is het onderdeel waarmee je daadwerkelijk content op je schoolsite kunt toevoegen en beheren (zoals je hierboven hebt gezien).

  • Een content delivery-applicatie (CDA) - dit is het backend-proces achter de schermen dat de inhoud die je invoert in de CMA opneemt, op de juiste manier opslaat en zichtbaar maakt voor jouw leerlingen.

Samen maken de twee systemen het gemakkelijk om de website van jouw school te onderhouden.

Wat zijn voorbeelden van populaire contentmanagementsystemen?

Webflow is het beste CMS voor scholen. Toch is het niet zo bekend als bijvoorbeeld WordPress(dat een marktaandeel heeft van 43%). Naast deze contentmanagementsystemen zijn er nog andere populaire systemen waar je als school gebruik van kunt maken:

Uiteraard zijn er nog meer, maar dit zijn de meest gebruikte systemen voor scholen.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.