Wat voor soort media kun je als school het beste inzetten?

Gemaakt
25 juli 2021
Laatste update
18 februari 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Sociale media
Samenvatting
Zorg ervoor dat jouw school sociale postformaten van tijd tot tijd wijzigt. Als je normaal gesproken GIF's post, probeer dan een JPG. Als je normaal gesproken foto's plaatst, probeer dan een video. Websitebouwer Robbert van Empel zegt dat dit helpt om erachter te komen wat voor soort media het beste het beste werkt voor verschillende sociale netwerken.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Wissel het type bestanden af dat je post op sociale media!

Zorg ervoor dat jouw school sociale postformaten van tijd tot tijd wijzigt. Als je normaal gesproken GIF's post, probeer dan een JPG. Als je normaal gesproken foto's plaatst, probeer dan een video. En profiteer van alle formaten binnen elk sociaal netwerk, zoals Stories, of Reels, of Live video. Om te beginnen helpt dit je te leren welke formaten het beste werken voor verschillende soorten inhoud (daarover hieronder meer) en voor verschillende sociale netwerken.

De conventionele wijsheid is bijvoorbeeld dat berichten met afbeeldingen het altijd beter doen. Maar Hootsuite heeft onlangs een experiment uitgevoerd waarbij tweets met platte tekst beter presteerden dan die met een afbeelding of GIF.

websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Dit was een paar jaar geleden niet waar, en Hootsuite zou deze ontdekking nooit hebben gedaan als elke Tweet een afbeelding zou bevatten.

Hier is nog een reden om niet in een sleur te vervallen: het Facebook-algoritme gebruikt "contenttypediversiteit" om ervoor te zorgen dat de nieuwsfeed van een persoon een goede mix van inhoudstypen bevat. Het veranderen van jouw indelingen kan het bereik van jouw school vergroten.

Als je afbeeldingen wilt gebruiken en zelf geen geweldige fotobibliotheek hebt, zijn stockfotosites een geweldige bron van gratis foto's van hoge kwaliteit om te gebruiken in je sociale berichten. Gebruik geen willekeurige afbeeldingen die je online vindt.  Dat is absoluut niet oké en je kunt er grote boetes voor krijgen. Zorg er ten slotte voor dat al jouw berichten, ongeacht het formaat, inclusief en toegankelijk zijn. Om te beginnen: voeg alt-tekst toe aan afbeeldingen en zorg ervoor dat video's ondertiteling hebben. En zorg ervoor dat leerlingen volledig vertegenwoordigd worden in de afbeeldingen die je deelt.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de sociale media van mijn school kan opbouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.