Wat zijn de beste kleuren voor de website van jouw school?

Gemaakt
28 december 2021
Laatste update
2 september 2022
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Kleuren en kleurschema's kunnen de stemming van leerlingen beïnvloeden. Je kunt als school bouwen aan vertrouwen door het gebruik van de juiste kleuren op de website. Houd hier dus rekening mee als je een nieuwe schoolwebsite laat maken door een websitebouwer.
websitebouwer website bouwen maken scholen school schoolsite Robbert van Empel Haarlem Nederland

Welke kleuren kun je het beste gebruiken voor je schoolwebsite?

Neem de beeldend kunstenaar, Josef Albers. Als meester van kleur wijdde hij zijn werk aan het begrijpen van kleur en hoe het de stemming van de toeschouwer beïnvloedt en zich aanpast aan verschillende contexten. Een groot deel van zijn onderzoek bestond uit het kijken naar de verschillende manieren waarop kleuren met elkaar omgaan. Neem bijvoorbeeld dit schilderij: de combinatie van donkergroen en oranje voelt schokkend om naar te kijken, terwijl door het combineren van groen met grijs Albers balans creëert met een veel rustiger, eigentijdse sfeer voor het publiek.

Bevindingen zoals die van hem kunnen worden gebruikt voor ontwerpkeuzes en kunnen scholen helpen een keuze te maken in webdesignkleuren voor hun nieuwe schoolwebsite.

Deze blog vormt een introductie in de kleurenpsychologie, dat wil zeggen de studie van kleuren en hoe ze ons beïnvloeden. Als we kleurenschema's voor de website van jouw school overwegen, is het belangrijk om te herkennen hoe verschillende tonen en tinten de stemming van leerlingen beïnvloeden.

Je kunt niet alleen bepaalde kleurenschema's gebruiken om de stemming van leerlingen te beïnvloeden, maar je kunt het ook gebruiken om te bepalen hoe zij de website van je school waarnemen. Dit is de reden waarom Facebook altijd heeft vastgehouden aan zijn blauwe kleurenschema. Blauw is namelijk voor de meeste mensen de favoriete kleur. Daarom zit blauw in meer dan de helft van alle logo's. Laten we met dat in gedachten eens kijken naar de psychologische basisprincipes van alle belangrijke kleuren:

Rood

Rood: snelheid, energie en passie. Rood is een geweldige kleur om te gebruiken als je wilt dat een leerling een actie onderneemt. Rood wordt vaak gebruikt voor kleurenschema's voor e-commercewebsites, maar ook voor restaurants en afhaal-apps - als je honger hebt en een afhaalmaaltijd bestelt, wil je hartstochtelijk snel eten!

Oranje

Oranje: optimisme en geluk. Oranje wordt universeel gezien als een "leuke" kleur en het gebruik ervan in je webdesign is een geweldige manier om te laten zien dat je jezelf niet al te serieus neemt.

Geel

Geel: warmte, een uitnodigend gevoel, positiviteit. De kleur van de zon, geel wordt geassocieerd met geluk en vreugde. Super vrolijk en toegankelijk. Dit is een geweldige websitekleur voor scholen en educatieve instellingen. Je wilt natuurlijk toegankelijk zijn in je onderwijs!

Groen

Groen: natuur en gezondheid. Rustgevend en natuurlijk, groen wordt vaak door scholen gekozen die gezonde levensstijl willen promoten (zoals opleidingen in de sport of voeding). Groen is ook een geweldige kleurkeuze om milieuvriendelijkheid en duurzaamheid over te brengen.

Blauw

Blauw: de meest veelzijdige en universeel geliefd. Van blauw is aangetoond dat het gevoelens van vertrouwen wekt, waardoor het een grote favoriet is in kleurenschema's voor websites van scholen.

Paars

Paars: creativiteit, wijsheid en vertrouwen. Paars is een unieke, sterke kleur om te gebruiken binnen het kleurenschema van een schooowebsite, omdat het aandacht vraagt ​​en opvalt.

Roze

Roze: creativiteit en uitbundigheid. Roze heeft op dit moment de tijd van zijn leven, meer dan ooit wordt het omarmd door leerlingen van alle geslachten en identiteiten, wat betekent dat scholen dit voorbeeld volgen en opnemen in hun website.

Bruin

Bruin: gezondheid, warmte en eerlijkheid. Bij gebruik in webdesign is bruin een geruststellende kleur. Het geeft websites van een natuurlijke, nuchtere sfeer en gaat vaak hand in hand met traditionele, vintage-geïnspireerde scholen.

Zwart

Zwart: modern, strak, neutraal. Het minimalisme is geweldig voor luxe schoolwebsites; veel scholen gebruiken zwart als hun belangrijkste kleur om aan te geven dat hun diensten van kwaliteit zijn.

Wit

Wit: minimalisme, transparantie. Soms is de beste kleurkeuze voor minimaal webdesign helemaal geen kleur. Wit is een neutrale tint, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden gecombineerd met andere kleuren voor brandingdoeleinden. Het wordt voornamelijk gebruikt als accent- of achtergrondkleur.

Grijs

Grijs: volwassenheid, autoriteit. Als je een serieuzere schoolwebsite hebt, is grijs een geweldige kleurkeuze, het laat leerlingen zien dat je een serieuze school bent die zijn zaken op orde heeft.

Wil je met me van gedachten wisselen?

Als je tot hier bent gekomen, dan denk je waarschijnlijk: "Ik heb iemand nodig die de website van mijn school kan bouwen." Daarom wil ik je een aanbod doen. Ik ga gratis met je in gesprek om te kijken wat je precies nodig hebt en ik kijk of ik de meest geschikte persoon ben om dit te leveren. Ben ik het niet, dan help ik je graag om de juiste persoon te vinden. Vind je dit interessant? Stuur me dan een email of stuur me een bericht via LinkedIn.